Mit csinálnak a kutyák amíg a gazdik szexelnek?

0
3022
views

Akkor jöjjön egy olyan téma, ami mindenkit foglalkoztat, de mégis nehezen mernek beszélni róla: a szex

A gazdik, akikkel kapcsolatba kerültem, körülbelül 50 százalékban tettek fel ezzel kapcsolatos kérdést. Anyukám egyik barátnője fogalmazta meg a legszebben, miközben egy taxiban mentünk haza: “Mit csinálnak a kutyáid míg ti filmet néztek?” A válaszom az volt, hogy alszanak, és azt hiszem az összes verzió közül, amivel eddig találkoztam, ez a legjobb válasz.

Számtalan helyen probléma, hogy a kutya valamilyen módon bezavar és a gazdik nem találnak megfelelő kezelési módot. Nagyon sokan laknak olyan lakásokban, ahol nem lehet kizárni a kutyát másik szobába, mert vagy nincs másik szoba vagy nincsenek ajtók. Az általános határok meghúzása fontos a mindennapokban.

A kutya az ágyban kérdésről már írtam egy másik cikket, amiben kihangsúlyoztam, hogy nyugodtan aludjon velünk kedvencünk, ha onnan elküldhető, amikor mi akarjuk. Nem egészséges a kutyának sem, ha hozzá van szoktatva, hogy mindenhova utánunk jön a lakásban, és pisilni sem tudunk úgy elmenni, hogy ne követne. A szeparációs szorongás megelőzése szempontjából is fontos, hogy határokat és énidőket szabjunk meg otthon is.

Fotó: Vancsay András

Más problémák kapcsán is felmerült már nagyon sok helyen, hogy új határokat húzzunk meg az otthonléttel kapcsolatban. Mikor és milyen minőségben tölts időt kedvenceddel? A válasz rettenetesen összetett és sokrétű, nagyon sok helyen ez a központi kérdés, amivel hetekig foglalkozunk. Újrakeretezzük a kapcsolatot, melynek nagyon fontos része, hogy tudjunk otthon időt tölteni úgy, hogy kutyánk is otthon van, egy légtérben vagyunk és mégsem vagyunk együtt.

Sokan kerestek meg célzottan ezzel a problémával. Vannak kutyák, akik azt, hogy gazdájuk szexel, játéknak fogja fel és ő is játszani akar menni. Vannak, akik egyszerűen leülnek és meredten bámulják gazdájukat – bár ezt a jelenséget sok macskás is kiemelte. Vannak olyan kutyák is, akik megijednek és elbújnak valami alá. De talán az összes közül a legkínosabb és legzavaróbb egyben, amikor a kutya is izgalomba jön. 

Szeretném kihangsúlyozni, hogy a probléma gyakori és sokakat érint, akkor is, ha nem beszélnek róla. Márpedig erről sok esetben elég nehéz beszélni. Vannak kedvenc trükkök, amiket majdnem minden kutyának megtanítok, akihez kihívnak. Ilyen az ül, a marad és a helyedre. Ezzel a 3 egyszerű trükkel nagyon sok helyzet kezelhető, ha megfelelően használjuk őket. Az ül- maradra épül majdnem az egész félelmi agresszió kezelése. Az, hogy a kutyát be tudjuk küldeni a helyére, és ott biztonságban és nyugalomban érzi magát annyira, hogy ott is maradjon és el is aludjon, egy komolyabb teljesítmény, amit kell gyakorolni. A szex problémakör viszont nagyon jól kezelhető így.

A lényeg, hogy a kutyát ne büntetésből küldjük a helyére, hanem fokozatosan szoktassuk hozzá, hogy ott kell maradnia és meg kell győznünk, hogy jó neki ott. Ha jól csinálod, akkor egy idő után a kutyád rögtön lefekszik és felveszi az alváshoz legkényelmesebb pózt, amint a helyére küldöd.

A fokozatosság, következetesség és a rendszeres gyakorlás nagyon fontos bármilyen trükk tanításakor. A helyedre- marad trükk nem egyszerű és nem is biztos, hogy elégséges a probléma megoldásához. Több módszer van ennek a helyzetnek a kezelésére. 

Természetesen mindegyik probléma egyedi és egyedi megoldások szükségesek; ez több helyen bevált, de volt, ahol máshogy kezeltük a helyzetet. Ha elakadtok, keressetek nyugodtan! 🙂 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here