Miért van ennyi viselkedészavaros kutya?

0
2038
views

A múlt héten az egyik gazdi, akinek kiképzem a kutyáit, nagyon fontos kérdést tett fel. Miért van ennyi viselkedészavaros kutya? Az emberek nem tudnak jól bánni a kutyákkal, vagy a hosszú évek tenyésztési folyamataiban lett hiba? A meglepő felismerés az volt, hogy 7 év alatt még sosem tette fel senki ezt a teljesen logikus és nagyon egyszerűnek tűnő kérdést. Szerencsére kocsiban ültünk, és dugó is volt, úgyhogy volt időm kifejteni a választ.

Carmen 🙂

Mint már az előző cikkekben többször említettem, vannak öröklött és szerzett viselkedések, ezekből tevődik össze a személyiség – ahogy egyébként az embereké is. Egy állat domesztikációja során rengeteg új viselkedés jelenik meg. A kutyákét nagyon régóta próbáljuk formálni attól függően, mik a céljaink és mire szeretnénk tenyészteni. A domesztikáció szerintem egy különleges folyamat, ha etológiai szempontból vizsgáljuk.

Van egy állat, jelen esetben a farkas. Ez az állat az ember mellé szegődik, vagy mi fogjuk be és kezdjük el tenyészteni saját céljainktól függően. Többféle elmélet létezik arra, hogy is került az ember mellé a farkas, de a lényeg, hogy megszokott életteréből és rendszeréből egy teljesen másikba kerül: mások a feladatok, célok, stratégiák, hogy enni kapjon vagy szaporodjon, ezáltal minden megváltozik. Olyan, mintha mi egy másik bolygón űrlényekkel próbálnánk meg új életet kezdeni.

Mása

Nagyon fontos kiemelni, hogy az ember egy függő viszonyt alakított ki a kutyákkal. A kutyák abszolút függnek az embertől. Itt jön be egy fontos mondat, ami gyakran eszembe jut A kis hercegből: „Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelidítettél.” A kutyák többsége nem maradna életben az emberek nélkül. Kivettük a saját rendszeréből és több ezer év alatt elkezdtük átformálni a viselkedését úgy, hogy nekünk jó legyen. A feladata, szerepe is változott az évek során. Eleinte kint tartottuk, aztán mostanában inkább bent, munkakutya volt, most pedig kiskedvenc a kanapén. Mindent megváltoztattunk: a külsejét, a viselkedését, az egészségi állapotát, a táplálkozási szokásait.

Eközben számtalan hiba csúszott ezekbe a folyamatokba, azért is lett ennyi allergiás és beteg kutya. A tenyésztési folyamatokat befolyásolja a nem egységes, országonként és trendenként változó szabályozás. Ezekkel a változásokkal rengeteg ember foglalkozik nagyon régóta a világon, tudósok vizsgálják, hogyan öröklődnek tulajdonságok, hogyan lehet kiszűrni a rossz mintázatokat és betegségeket; a viselkedés pedig egy rettenetesen összetett dolog.

 

Az sem egyszerű folyamat, hogy kitaláltuk, hogy kistestű kutyákat akarunk, de odáig eljutni, hogy egy labrador kutya amint meglát egy labdát, azonnal visszahozza a gazdájának, anélkül, hogy ezt tanítanánk neki – szerintem varázslatos. Ahogy a külső tulajdonságok változtak, úgy változtak a személyiségbeli, idegrendszeri és egyéb biológiai faktorok is. Az utolsó 100 évben lezajlott változások nagyon gyorsak voltak. Ahogy az emberek élete is gyökeresen megváltozott a technika fejlődésével, ez átalakította a társadalmakat és új munkák és munkakörök születtek, úgy a kutyák szerepe is más lett. Régen tényleg volt létjogosultsága annak a kijelentésnek, hogy a kutya őrzi a házat. Nem volt riasztó, kamera, se telefon. Most, 100 évvel később az a leggyakoribb probléma, hogy a kutya ugat, ha hallja, hogy hazajött a szomszéd. Megoszlanak a vélemények arról, hogy hány ezer éve lett a farkasból kutya, de az biztos, hogy 100 év kevés, hogy átírjuk több ezer év folyamatainak az eredményét. Igazából szerintem kész csoda, hogy a kutyák ilyen ütemben alkalmazkodnak a változásokhoz, amiket diktálunk. Sokszor érzem úgy, hogy még én sem tudom őket követni, nem hogy a kutyáim.

Rengeteg kutyakiképző és etológus foglalkozik a kutyák viselkedésével, annak miértjeivel és formálásával. Szerintem sokszor nem az a kérdés, hogy a farkas mit csinált és hogyan viselkedett; sokkal fontosabb, hogy a kutya, amit mi alkottunk, és ami előtte több ezer évig betöltött egy szerepet – legyen az vadászat, terelés, őrzés, védés stb. – most, hogy viselkedik, mint kedvtelésből tartott állat. És vajon miért gondoljuk, hogy olyan egyszerű lesz ezeket a tulajdonságokat felülírnunk, átformálnunk…

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here