Ezeket gondold végig, ha kölyökkutyát tartanál

0
1272
views
Szerencsére sok kölyökkutyás gazdi keres meg azzal a céllal, hogy általánosan szeretne tájékozódni, tanulni kutya nevelés ügyben, mielőtt még bármilyen probléma fellépne. Ennek nagyon örülök, mert ez igazán felelősségteljes hozzáállás a kutyatartáshoz. A problémákat mindig jobb megelőzni, mint utólag kezelni. Másik szempont, hogy egy kölyökkutyával sokkal többet kell foglalkozni, mint egy felnőttel. Sok szempontból sokkal egyszerűbb egy felnőtt kutyát örökbe fogadni. Nagyon sok idő és energia egy kölyökkutya nevelése, ráadásul lakásban még plusz problémák is felmerülnek.
 
Gyakran kell megetetni
 
Egy kölyökkutyát 6 hónapos koráig napi 3x kell etetni. Ez nagyon fontos a fejlődése szempontjából. Gyors az anyagcseréje és nem tud annyi tápanyagot felszívni egy étkezés alatt, mint egy felnőtt kutya. Növésben is van ráadásul, így folyamatosan szüksége van tápanyagra, amiből építkezik. Sokat esznek a kiskutyák és sokat is isznak. A 3 etetést célszerű elosztani a nap folyamán kb egyenlő időközönként, hogy folyamatosan pótolva legyen a tápanyag. 6hónapos kora után át lehet térni a napi kétszeri etetésre és 1éves kor után a napi egyszerire. Sokan vannak, akik a felnőtt kutyájukat is napi kétszer etetik, ez is teljesen rendben van.
 
Nagyon aktív
 
Egy kölyökkutya rengeteget alszik. A nap 80 százalékát átalussza, viszont amikor ébren van rettenetesen aktív. Nagyon sokat játszanak ilyenkor. A kezdeti időszak a felfedezésről szól, minden értelemben. Fel kell fedezniük a világot és fel kell fedezniük a saját határaikat is. Elég koordinálatlan ilyenkor még a mozgásuk, mivel nincs is kifejlődve a testük teljesen. Gyakoriak az ugrásból bekövetkező balesetek, általában a kanapéról való leugrás a leggyakoribb. Tipikus, hogy rosszul esnek egyszerűen, nem is kell feltétlen magasról esniük. Fontos, hogy ne hagyd kölyök kutyád felügyelet nélkül olyan helyen, ami ilyesfajta veszélyeket rejthet magában.
 
Benji ❤️
 
Sokat rágcsál
 
Az évek alatt több kétségbeesett üzenetet kaptam azzal kapcsolatban, hogy a kölyökkutya mindent és mindenkit rág. Nagyon fontos, hogy ez teljesen normális jelenség, rossz hír viszont, hogy hónapokig eltart sajnos. A viselkedés egyik oka a fogváltás, ami egy hosszabb folyamat. Ebben a helyzetben szerintem életmentő lehet, ha veszünk kiskutyánknak marha bőr rágócsontot. Tapasztalataim szerint akár egy órára is teljesen leköti kedvencünket. Elég erős szaga van, így azonnal rávetik magukat a kutyák. Mivel szárított bőr, elég kemény és sokáig tart mire megrágják rendesen. Teljesen emészthető, ezért nem baj ha rágcsálja és lenyeli a lerágott darabokat. Amire érdemes figyelni, hogy amikor már nagyon kicsire lerágta, érdemes elvenni tőle, nehogy azt az egész darabot egybe lenyelje és megakadjon a torkán. Semmilyen játékot nem szabad elől hagyni kedvencünkkel felügyelet nélkül! Amikor már vihetjük utcára sétálni, akkor a más kutyákkal való játék segít megtanulni, kontrollálni a mozdulatait, harapásait. A kutyajátékok és az egymással való játék fontosságáról ebben a két cikkben írok hosszabban.
 
 
Csak azután lehet sétáltatni, hogy megkapta az oltásait
 
Az első pár hét a legnehezebb időszak, mert nem lehet rendesen lefárasztani, mivel nem lehet kivinni az utcára. A legtöbb gazdi általában megkönnyebbül az első séta után. Nagyon fontos, hogy ezt a szabályt betartsuk és csak akkor vigyük kedvencünket sétálni, ha már megvannak az oltásai és az orvos is azt mondta, hogy mehet. Több olyan gazdival találkoztam, aki nem vette ezt komolyan és sajnos kiskutyája beteg is lett. Nagyon könnyű ezeket a betegségeket elkapni az utcán, nem is feltétlen kell más kutyával találkoznia hozzá, könnyen összeszedheti az út szaglászása alatt is. A kombinált oltás szerencsére több komoly betegség ellen véd. Másik probléma, hogy a kiskutyáknak még nincs kifejlődve az immun rendszerük így sokkal védtelenebbek a betegségek ellen, mint egy felnőtt kutya, aki az évi ismétlő oltást kapja. Tényleg nagyon figyeljünk erre és tartsuk be az orvos utasításait!
 
Hónapokig eltarthat a szobatisztaságra szoktatás
 
A szobatisztaságra szoktatás lehet hosszabb és rövidebb folyamat is. Nagyon sok mindentől függ. Hosszabban írok róla, ebben a cikkben. Általánosságban kijelenthető, hogy 0.5-1 éves korig szokták megtanulni kedvenceink a szobatisztaságot. Több gazdi keresett meg azzal, hogy a legtöbb helyen, azt olvasta, hogy fél év a határ. Nincs ilyen éles határ, amit ki lehetne jelenteni. Ha nem érzünk javulást a témában egyáltalán, akkor kérjünk szakmai segítséget. Sok helyen voltam már ezzel a problémával kapcsolatban és általában egy alkalom után sikerült megoldanunk a problémát, vagy egy olyan irányvonalat kialakítani, ami kis idő elteltével eredményt hozott.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here