Kutyák viselkedésének dekódolása – Mit éreznek a kutyák? – 4.rész – Bizalom, biztonság

0
2053
views

A bizalomról már írtam az előző részekben – most nézzük meg kicsit átfogóbban, részletesebben a témát. 

Mi volt eddig?

  • A gyakorlás kedvencünkkel építi a kapcsolatot.
  • Ne büntesd, inkább jutalmazd, ha jót csinál – szóban, jutalomfalattal!
  • Ha fél, adj neki feladatot!
  • Fokozatosan szoktasd a helyzetekhez, amiktől fél!
  • Ha mindent megengedsz neki, az is lehet a szorongás egyik forrása.
  • Alakítsunk ki rendszert, szabályokat a mindennapokban – ez növeli a biztonságérzetet!

Mit tehetünk még? – Amiről eddig nem volt szó.

Egy régebbi cikkben hosszabban írtam a fáradtságról. Két típusa van: fizikai és mentális. Van egy mottóm:”a fáradt kutya jó kutya“. Nagyon fontos ugyanis, hogy megfelelően le legyen fárasztva kedvencünk, így sokkal könnyebben kezelhetővé válik minden szempontból. Sok gazdival direkt úgy egyeztetünk időpontot, hogy előtte legyen ideje lefárasztani kedvencét. Bármilyen közös tevékenység építi a kapcsolatot és a bizalmat. Lehet az játék, tanulás, sport vagy akár séta. A közös, minőségi időtöltés rettenetesen fontos. Minden nap szánj rá valamennyi időt! 

Hagi 🙂

Nagyon gyakran teszik fel gazdik azt a kérdést, hogy ha a kutya fél, tényleg nem szabad-e szeretgetni és simogatni. A válaszom az, hogy de, szabad. Több esetben mesélték gazdik, hogy a kutya megnyugodott tőle. Fontos, hogy bármi, ami pozitív dolog és segít a kutyának, azt szabad csinálni, nincsenek általános igazságok, hogy mi jó és mi nem. Egyéni esetek vannak és a gazdi ismeri a kutyáját a legjobban. A kiképzés egyik alappillére ez kell, hogy legyen, hiszen a gazdi van vele nap mint nap, neki kell, hogy szót fogadjon. A szeretetünket viszont sosem szabad megvonnunk tőle.

Az, hogy egy helyzetben, ami szorongást okoz a kutyának, megpróbáljuk különböző módokon elterelni a figyelmét és ezért jutalmazzuk is, nem jelenti egyáltalán a szeretet megvonását. Ha magára hagyjuk abban a helyzetben, és semmit nem csinálunk  – az viszont igen. Miért fontos, hogy kapjon szeretetet? Így épül a bizalma felénk, és így tudjuk hosszútávon elérni, hogy abban az esetben, ha fél, hozzánk forduljon segítségért. Ez nagyon fontos!

Milu 🙂

Volt egy pár, akik megkerestek a 7 hónapos kutyájukkal, aki a futtatóban gyakran bizonytalan volt és félt. Mivel ez az időszak még abszolút a tapasztalatszerzésről, a világ és a kapcsolatok felfedezéséről szól, teljesen természetes, hogy kedvencünk fél bizonyos helyzetekben. A gazdák arról az általános viselkedésről számoltak be, hogy kutyájuk ilyenkor a lábuk mögé bújik. A futtatóban más gazdik azt tanácsolták nekik, hogy ilyenkor küldjék vissza játszani a kutyát, rakják vissza abba a helyzetbe, amitől megijedt, hogy megszokja. Én azt tanácsoltam nekik, hogy ne rakják vissza abba a helyzetbe: fokozatosan szoktassák hozzá ezekhez a helyzetekhez, de egyáltalán nem baj, ha fél. Viszont nagyon örüljenek, mert ezek szerint a kutya bízik bennük és számít a segítségükre, ezért hozzájuk bújik és nem a pad alá. Ez óriási dolog, és nagyon meg kell becsülni.

A bizalom szempontjából sem szerencsés visszarakni abba a helyzetbe, amelyből menekül. Kölyökkutyák esetében megfigyelhető az a jelenség, hogy amikor már sok nekik az inger és elfáradnak, elkezdenek ugrálni a gazdájukra. Ez is egy menekülési útvonal úgymond, ilyenkor érdemes befejezni a játékot és elindulni kedvencünkkel haza. Nagyon fontos, hogy hosszútávon azt tanulja meg, hogy számíthat ránk és jelezheti felénk, ha nem jó neki egy helyzet, mert nem fogjuk rákényszeríteni.

Azért sem szeretem a büntetést, mert félelmet vált ki a kutyákból, így rombolja a bizalmat. Ha a kutya biztonságban és szeretve érzi magát, akkor igazán boldog, ahogy az emberek is. A bizalom biztonság is egyben. Persze, ezek mellett kialakíthatunk egy szabályrendszert és taníthatunk is neki rengeteg dolgot – de ezt mind megtehetjük büntetés nélkül is.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here