Kutyák viselkedésének dekódolása – Mit éreznek a kutyák? – 3.rész – Félelmi agresszió kezelése, kontroll kialakítása

3
5207
views

A félelmi agresszió egy kezelhető probléma – sok munkával és sok türelemmel, de véleményem szerint fontos foglalkozni vele. Nem szabad, hogy kutyánk félelemben éljen!

A félelmi agresszió egy olyan felfokozott állapot, melyben a kutya a benne felgyülemlett félelemből fakadó feszültséget agresszió formájában vezeti le. A leggyakoribb tünete ennek, hogy ugat és morog arra a dologra, amitől fél. Persze ez nem csak tárgy lehet, hanem ember vagy másik állat, kutya is. Leggyakrabban más kutyákkal kapcsolatos agresszív viselkedés kapcsán keresnek meg, például séta közben, ha kedvencünk másik kutyát lát, már messziről ugat, morog, húzza a pórázt. Nagyon fontos, hogy ezt a viselkedést, nem szabad büntetni! Erről az előző cikkben, kicsit hosszabban is írok.

Milu rohangáló gyerekeket ugatott meg rendszeresen. A kiképzés végére ez a viselkedése megszűnt, teljesen kontrollálható lett 🙂

Nagyon gyakori jelenség, hogy pórázon ez sokkal intenzívebb, mint póráz nélkül. Ennek oka, hogy a kutya pontosan tudja, hogy pórázon van és ezáltal sokkal kisebb a mozgástere és a menekülési útvonala is, korlátozottabbak a lehetőségei mozgásban, támadásban és menekülésben. Van egy olyan elmélet is, miszerint pont emiatt bátrabb ilyenkor: tudja, hogy többet engedhet meg magának, mert pórázon van. Ez is elképzelhető. Igazából nem vagyok benne biztos, hogy melyik, de a probléma kezelése szempontjából nem is olyan fontos, hogy tudjuk.

Siri odakapott embereknek, amikor megijedt

A másik ilyen jellegű téma, amiről gyakran beszélnek gazdik, hogy mi lehet a félelem oka. Sokszor egyáltalán nem éri a kutyát támadás vagy rossz élmény, mégis bizonyos helyzetek erős reakciót váltanak ki belőle. Itt sem fontos tudnom a probléma kezelése szempontjából, hogy pontosan mi történt. A lényeg, hogy tudjuk, mi a trigger, mi az, ami kiváltja a heves reakciót.

Hogyan is lehet kezelni ezt a problémát?

Az előző cikkben már érintettük a 3 fő célt, amiket kitűzünk, amikor egy ilyen kutyával elkezdek foglalkozni.

  • bizalom építése, kontroll kialakítása

Azt, hogy minden helyzetben kontrollálható legyen egy kutya, nagyon nehéz elérni, főleg, ha egy olyan helyzetről beszélünk, amiben fél. Épp ezért nagyon fontos a megfelelő jutalomfalat megtalálása, amivel a figyelmét – ha kis ideig is – de el tudjunk vonni. 

A kontroll biztonságot nyújt. Nehéz megtalálni a határokat, hogy mennyire adjunk szabadságot kutyánknak és mennyire legyen kontroll alatt. Sok esetben találkozom olyan gazdákkal, akik mindent megengednek kedvencüknek, és nem is zavarja őket ez a fajta szabadság, de kutyájuk mégis szorong. A kutya szeret tanulni és szeret meghatározott keretek közt élni a mindennapokban. Biztonságot nyújt neki a rendszer és a rendszeresség, ha tudja, mire számíthat és mik a feladatai. Minél több ilyen helyzetben van, annál jobban épül a bizalma a gazdája felé. A feladatoktól érzi magát hasznosnak és fontosnak. Ne felejtsük el, hogy végső soron erre tenyésztették: bizonyos feladatok betöltésére. 

Ha kutyánk félelmi agresszióval küzd és más kutyákat ugat meg az utcán, akkor első feladatunk, hogy feladatokat adjunk neki. Teljesen egyszerű dolgokra gondolok, például “ül”, “fekszik”, “marad”, “szemkontaktus”. Nagyon fontos a pozitív megerősítés, ezért is kell a juti. Célszerű először a feladatokat ingerszegény környezetben gyakorolni, és ha úgy már jól megy, akkor átvinni fokozatosan olyan helyzetekbe a kutyát, amikben feszültebb. Nem kell megvárni azt az állapotot, amikor a kutya már teljesen kizökkent a másik kutya közeledésétől. Törekedjünk az állapot megelőzésére, és akkor adjuk a feladatokat, amikor mi már észrevettük a másik kutyát, de kedvencünk még nem. Így sokkal hamarabb célt szoktunk érni.

Róki régen agresszív volt más kutyákkal, Lutri volt az első barátja, akivel teljesen nyugodtan póráz nélkül együtt lehetett hagyni 🙂
  • deszenzitizació, félelem oldása

A feladatunk, hogy meggyőzzük a kutyát, hogy amitől fél, nem fog bekövetkezni. Van egy prekoncepciója azzal kapcsolatban, hogy mi fog történni vele, amitől fél és elkezdi védeni magát, ebben az esetben úgy, hogy már előre támad. Ha sikerül kontroll alatt tartanunk azokban a helyzetekben, egy idő után felül tudjuk írni a félelmét: meggyőződik róla tapasztalati úton, hogy ha ő nem támad ki, akkor sem támadják meg. Persze ehhez sok tapasztalásra van szükség. Sokszor viszem ilyen helyzetekbe magammal az egyik kutyámat, Lutrit. Lutrit munka helyzetben egyáltalán nem konfrontálódik és nagyon figyel rám. Nagyon sok félelmi agresszív kutyának lett már ő az első kutyabarátja emiatt.

 

3 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here