Miért jó és miért hasznos trükköket tanítani kutyánknak?

0
2034
views

Miért jó és miért hasznos trükköket tanítani kutyánknak?

Gyakran felmerül a kérdés, hogy valójában mi az igazi értelme annak, hogy trükköket tanítunk kutyánknak. A több éves pályafutásom alatt, még egyszer sem találkoztam olyan gazdival, aki azt kérte volna tőlem, hogy tanítsunk minél több trükköt a kedvencének, mert neki ez a célja, mégis a gazdik 90%-a az első két hétben megtanítja parancsszóra ülni az új kutyáját.

A kutyák szeretnek tanulni
A kutyák már nagyon sokszor bizonyították, hogy kiemelkedő intelligenciával rendelkeznek és ezt szeretik is használni fejleszteni. Egy előző cikkben már írtam a mentális és fizikai fáradtságról, és ha nincs lefárasztva megfelelően egy kutya akkor ő maga fog keresni olyan tevékenységeket, amivel fáraszthatja magát és levezetheti a felesleges energiáit. A trükkök tanítása nagyon jó módszer arra, hogy mentálisan fárasszuk kedvencünket. Gondolkodásra sarkalja és ha pozitív megerősítéssel dolgozunk (én mindig) akkor sikerélménye is lesz és örömét leli a tanulásban.

A kutyák szeretnek a gazdájukkal közös programokban részt venni
Ahogy minden kapcsolat, a kutya-gazdi kapcsolat is attól fejlődik, ha van együtt töltött minőségi idő. Amikor kedvencünknek trükköt tanítunk, azt nyugodtan nevezhetjük közös minőségi időtöltésnek. Nekünk is rá kell hangolódnunk, figyelnünk a reakciókat, kitalálnunk, hogy vezessük rá arra, amit mi szeretnénk. Ő is koncentrál és mi is. Fontos, hogy mindig jó érzéssel gyakoroljunk, ez ne egy kötelező rossz program legyen, hanem olyan, amiben szívesen részt vesz mindkét fél. Minél többféle trükköt tanítunk meg, annál jobban rá fogunk érezni, hogy vezessük rá kutyánkat egy újabbra. Mik azok az irányvonalak, amikben könnyebben és gyorsabban rájön mit szeretnénk és mi az amiben nehezebben.

Mennyiség vagy minőség?
Vannak kifejezetten hasznos dolgok
, amiket jó, ha megtanítunk, mert a mindennapokban is hasznát tudjuk venni. Ilyen például az ül, fekszik, marad. Ezeket a trükköket be tudjuk illeszteni a mindennapokba, városban való közlekedés során, futtatóban és otthon is nagyon hasznosak tudnak lenni. A marad egyébként egy nehezebb trükk, mivel fókuszált figyelemre van szükség hozzá és nem csak pár másodpercig kell egy adott dolgot megcsinálnia kedvencünknek, hanem addig, amíg azt nem mondjuk, hogy vége. A pacsit a legtöbb gazdi megtanítja kutyájának, mert viszonylag könnyű megtanítani, kedves és népszerű trükk, de egyébként a gyakorlati életben nem sok hasznát vesszük. Szerintem az a fontos, hogy amit tanítunk azt stabilan tanulja meg kedvencünk, érdemes azokkal a trükkökkel kezdeni, amiknek hasznát vesszük a mindennapokban és később jöjjenek a jópofa viccesek. A lényeg, hogy mindenki jól érezze magát közben, és ez ne egy muszáj feladat legyen, hanem egy kapcsolatépítő örömteli közös program.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here