Szobatisztaság

1
2784
views

Mikor nevezünk egy kutyát szobatisztának?
Mennyi idős korától elvárható a szobatisztaság?
Hogyan tanítsuk meg a szobatisztaságra?
Mik lehetnek az okai, hogy még mindig nem szobatiszta?
Mit ne tegyünk semmiképp szobatisztasagra szoktatas közben?

Mikor nevezünk egy kutyát szobatisztának?

Egy kutya esetében a szobatisztaság megtanulásának két nagyon fontos pontja van. Az egyik amikor a kutya már érti a szobatisztaságot, azaz tudja, hogy nem lehet otthon pisilni, kakilni. A másik amikor már erre képes is. Ez a kettő egy egészséges felnőtt kutya esetében ugyanakkor történik, de egy kölyökkutya tanításakor a kettő közt hetek is eltelhetnek. Ez nagyon fontos! Ez azt jelenti, hogy bár a kölyök kutyánk abszolút tisztában van vele, hogy kint kéne végeznie a dolgát, ez nem mindig sikerül biológiai adottságai miatt. Sokkal gyorsabb még az anyagcseréje és emiatt gyakrabban kell pisilnie és nehezebben is tudja visszatartani. De ez teljesen normális!

Mennyi idős korától elvárható a szobatisztaság?

A skála nagyon széles, vannak kutyák, akik már 5 hónaposan szobatiszták, de vannak, akik csak 10 hónaposan lesznek azok. 1éves korig azért egy egészséges kutya megtanulja a szobatisztaságot és képes is tartani. Ha 1éves kor után sem oldódott meg a probléma, kérjük szakember segítségét.

Hogyan tanítsuk meg a szobatisztaságra?

Vannak kutyák, akiknek erős a belső igénye arra, hogy kint végezzék a dolgukat és nagyjából tanítani sem kell őket rá, elég, ha az ember elég sűrűn leviszi az utcára. Ez persze a ritkábbik eset. A legtöbb kutyát tanítani kell az első időszakban és ez elég időigényes folyamat. Fontos, hogy fix időpontokat iktassunk be a sétára és az etetésre. Kezdve ott, hogy az elején egy 3 hónapos kutyát akár óránként is le kell vinni, ha nem szeretnénk, hogy otthon pisiljen. Az idő előrehaladtával nyilván a séták sűrűsége csökken, de a fix időpontokat érdemes tartanunk, mert a kutyák biológiai órája nagyon jó és megtanulják.

Vannak olyan kutyák, akik a kezdeti időszakban nem pisilnek kint, és séta után hazaérve viszont rögtön. Ezekben az esetekben addig kell kint sétálni amíg a kutya nem pisil, érdemes előtte jól megitatni. De ez nehéz türelemjáték az elején, és rendkívül időigényes.

Mik lehetnek az okai, hogy még mindig nem szobatiszta?

A legtöbb esetben amikor a segítségemet kérik a rendszertelenség az ok. Amint sikerül beállítani egy fix rendszert, minimum napi 3 sétával egy felnőtt kutyánál és az etetést is fix időpontok szerint csináljuk sétához igazítva, a probléma megoldódik. Voltak olyan eseteim is, amikor kiderült, hogy betegség áll a háttérben, de a gazdik azt hitték, hogy egyszerűen

a kutya nem érti, amit kérnek tőle. Gazdiként ezt nehéz észre venni, de egy jó szakembernek látnia kell, hogy nem tanítás béli problémáról van szó.

Mit ne tegyünk semmiképp szobatisztaságra szoktatás közben?

Ne büntessünk! És semmiképp ne nyomjuk bele a fejét, ne üssük meg stb. Jutalmazzuk, ha jót csinál! Dícsérjük meg közben, és akár jutalom falatot is kaphat. Ha arra érünk haza, hogy bepisilt otthon, utólag semmiképp ne szidjuk le! Akkor amikor rajtakapjuk közben, rászólhatunk, hogy nem szabad. Kiskutyák esetében az is működni szokott, hogy pisilés közben felemeljük, és kicipeljük őket az utcára, mert általában abban a pillanatban, hogy felemeljük, abbahagyják a pisilést. Persze ez egy nagyobb testű kutyánál már nehezebb kivitelezni.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here