Kutyaséti – miért fontos igazi sétát tenni?

1
2831
views

Kutyakiképzőként sajnos mindig hallok olyanokról, akik nem sétáltatják a kutyájukat, vagy nem „igazi” sétára viszik. Vannak, akik azt gondolják, hogy teljesen felesleges a sétáltatás, hisz a kutya úgyis egész nap a kertben szaladgál, míg mások a lakásban tartott kutyát sem viszik le, mondván a séta csak az ürítés miatt fontos, így elég, ha vesznek egy „kutyaillemhelyet”, de olyanokról is hallottam, akik az utcai veszélyektől féltik kedvencüket.

Sajnos sok gazdi reggel és este hamarjában megtesz a kutyájával 100-150 métert, míg az elvégzi a dolgát, és már sietnek is haza. Ez nem igazi séta, néhanapján – amikor nagyon sietünk valahová – persze belefér, de ezt nem szabad rendszeresíteni, pláne nem mindennapossá tenni. Kan kutyák esetében azért sem ajánlott a rövid séta, mert hosszú otthonlét után sem ürítik ki teljesen a hólyagjukat a séta kezdetén, hanem még egy nagyobb mennyiséget hagynak a jelölésre, aminek ki kell ürülnie.

A kutyákat minden nap meg kell sétáltatnunk, minimum kétszer-háromszor, reggel és este. Célszerű ugyanazokban az időpontokban levinni kedvencünket, hogy a biológiai órája hozzászokjon, így csökken az otthoni bepisilés valószínűsége. Minél többször és minél hosszabb időre visszük le a kutyust annál jobb. Nincs fix recept arra vonatkozólag, hogy egy kutyának mennyit kell sétálnia egy nap, hogy kellően lefáradjon. Ezt neked gazdiként kell tudnod a saját kutyáddal kapcsolatban. Van egy mottóm: A fáradt kutya jó kutya. Én a napi minimum 2 órát szoktam javasolni, de sok kutyának annál többre van szüksége. Bizonyos fajták nyáron nem bírják a meleget, ebben az esetben érdemes este sétáltatni őket, amikor már hűvösebb az idő, de a 2 órát a legtöbb kutya igényli és bírja is.

Mit is jelent a séta a kutya számára? Elsősorban rengeteg új ingert. Emberként elég nehéz elképzelni, hogy milyen lehet kutyabőrben, de mivel kiváló a szaglásuk (sokkal jobb, mint az embereknek), minden egyes séta alkalmával ezernyi új szag, ezernyi új információ, inger birtokosaivá válnak. Egyetlen egy lámpaoszlop végigszaglása legalább annyi információval bír számukra, mint nekünk ez a cikk végigolvasása.

Másodsorban mozgást, ami nagyon fontos. Persze a pórázon való séta nem ugyanolyan és nem is válthatja ki a póráz nélküli szaladgálást. Azt is nagyon fontos biztosítani a kutyának rendszeresen.

Látásuk nem olyan jó, mint az embereké, emiatt esti séták alkalmával, ha veszélyt feltételeznek, ugatással reagálhatnak, és ebben a napszakban általában érzékenyebbek is feltételezett veszélyekre.

Séták alkalmával sokszor találkozunk más kutyákkal is, ilyenkor a körbeszaglászás normális jelenség, ha ilyet tapasztalunk, nem kell elhúznunk a kutyát a másiktól. Ez a rituálé náluk – bármilyen furcsa is számunkra – maga a köszönés, ismerkedés. Fontos részét képezi az ismerkedésüknek.

Az idősebb gazdák számára a napi kutyasétáltatás egészségügyi szempontból is rendkívül fontos. A kutya egy olyan kötöttséget ad az embernek, ami még a rosszabb napokon sem engedi, hogy elhagyjuk magunkat. Az utcára kilépve megszűnik a bezártságunk, találkozunk másokkal, kapcsolatokat kötünk, a kutya miatt legalább egy ember minden alkalommal szóba elegyedik velünk. A kutya rendszert ad az emberek életének. Senkinek sem lehet túlságosan megterhelő napi kétszeri minimum fél óra séta, sőt sok problémára ez lehet a megoldás. Természetesen, ha betegek vagyunk, mindenképpen kérjünk segítséget a kutyasétáltatásban. Ha a munkánk miatt nem tudjuk napközben sétáltatni őket, és sokat vannak egyedül, akkor is érdemes kutyasétáltató segítségét kérni.

A séták alkalmával az is kiderül, hogy milyen ingerektől, zajoktól, embertípusoktól fél a kedvencünk. Ezeket a feszültségeket a későbbiekben ajánlatos oldani. Menhelyi kutyák esetében felmerülhet, hogy korábbi életében bántalmazták, emiatt félelem alakult ki benne, amit akár félelmi agresszióval is párosíthat, amit mindenképpen kezelnünk kell. Ez azt jelenti, hogy ha észlel valamit, amitől fél, akkor elsődleges reakciója, hogy támad, ugat, neki akar menni. Félelmi agresszív kutyáknál fontos tudnunk, hogy a problémák nagy része szakember segítségével szinte biztosan megoldható, de mindenképpen csökkenthető. Ne kezeljük az ilyen helyzeteket büntetéssel, fenyítéssel, mert hosszú távon nagyobb problémát okozunk vele.

Sok kutya fél a motor hangjától, a gördeszkások és biciklisek hirtelen megjelenésétől, a zörgő szatyroktól és még többen a gyerekektől! Fokozatos hozzászoktatással ezek mindegyike kezelhető, ne tántorítson el minket a sétakedvtől.

Previous articleÉmelygés autóban
Next articleSzobatisztaság
Kutyakiképzéssel foglalkozom magánszemélyek részére Budapesten. Kimegyek házhoz, és a kutyát gazdájával együtt saját környezetében oktatjuk együtt. Többféle módszert alkalmazva, a kívánságaitokat, egyéni igényeiteket szem előtt tartva, személyreszabva történnek a foglalkozások. Bármilyen korú(!), méretű, fajtájú kutyát vállalok. Ha kérdéseid lennének bármilyen, kutyaneveléssel kapcsolatos témában, keress bizalommal emailben, Facebook-oldalamon vagy telefonon, és igyekszem válaszolni minél hamarabb! Email: panka@dogventure.hu
SHARE

1 COMMENT

 1. Sziasztok!

  Télen örökbefogadtam egy kiskutyát, aki minden szempontból a legtündéribb és a legalkalmazkodóbb kutyus. Egy problémája viszont van, amit egyenlőre nem tudok kezelni:
  sajnos a kisgyerekektől sé a férfiaktól fél, és így nagyon megugatja őket. Idővel megszokja a társaságot és oldódik, utcán nem mindenkire reagál így, viszont a lakásba, udvarra gyakorlatilag úgy tud bárki is bejönni, ha előtte egy kicsit sétálunk vele semleges helyen. Utána már minden ok, bemehetünk a lakásba. Némi bizonytalanság marad benne, de idővel teljesen el tud fogadni mindenkit.

  Tudnátok segíteni nekem abban, hogy hogyan lehetne ezt kinevelni belőle?

  Előre is köszönöm válaszotokat,
  Üdvözlettel,
  Csányi Franciska

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here