Kutyavállalás – anyagi vonzatok

0
1838
views

A kutyavállalás felelősségteljes döntés. Mielőtt meghozzuk a végleges döntést érdemes pár dolgot mérlegelnünk. Ebben a cikkben a kutya anyagi vonzatairól lesz szó. Az anyagi helyzet nagyon fontos szempont bármilyen állat tartása esetén.

Étkezés
Érdemes mérlegelnünk, hogy az általunk kiszemelt kutya kb mennyit eszik. Fontos, hogy jó minőségű tápot, eledelt adjunk neki, mert ez az egyik legmeghatározóbb tényező az egészségét tekintve. Ezen semmiképpen nem érdemes spórolni. Ha rossz minőségű tápot eszik, könnyebben beteg lehet, ami viszont hosszú távon többe kerülhet, mint ha jó tápot evett volna. Arról nem is beszélve, hogy a hétköznapokban jobban érzi magát, jobb a közérzete, sokszor a szőrük is szebb lesz.

Orvos

Az éves egészségügyi költségekkel is számolni kell. Kötelező oltások, nem kötelező, de javasolt oltások, bolha és kullancs elleni védelem, fogkőleszedés stb. Amit nem tudunk kiszámolni, azok a nem várt megbetegedések kezdve a kisebb megfázástól egészen a komolyabb betegségekig. Sajnos van sok betegség, melyek a legjobban tartott kutyáknál is jelentkezhetnek, nem mindegyiket tudjuk megelőzni. Érdemes rájuk felkészülni anyagi szempontból is, és akár rendszeresen félretenni egy adott összeget, hogy amikor adott helyzetbe kerülünk, legalább ezzel ne legyen gondunk. Sajnos sokszor nem csak a gyógyszerek kerülnek sokba, hanem a vizsgálatok is, főleg, hogy ha többet kell elvégezni egy adott probléma esetén.

Kiegészítő felszerelések
Az általános és kiegészítő felszerelések is pénzbe kerülnek. Pl: etető tál, póráz, nyakörv, szájkosár, jutalomfalat tartó, kakizacsi, biléta, szállítótáska és bármi, ami még eszünkbe jut. Határ a csillagos ég, és ez a piac egyre csak bővül.

Oktatás
Ennek a piaca is folyamatosan bővül. Sok féle lehetőségünk van, akár csoportos, akár személyes képzésekre. Ezzel a lehetőséggel is érdemes számolnunk, nem tudhatjuk előre, hogy felmerülnek e nehézségek a kutyával való kapcsolatunkban. Vannak hobbicélú programok is, melyekre csak azért megyünk, hogy jól érezzük magunkat kedvencünkkel, pl: kutyás strand.

Fontos, hogy tájékozódjunk a várható betegségekről, ha tudunk. Vannak fajtára jellemző betegségek, sőt kistestűekre és nagytestűekre jellemző betegségek. Fajtájuk, méretük árulkodik a várható élettartamról is. Érdemes megkérdezni, ha tudják, hogy a kiskutya szüleinek, nagyszüleinek milyen betegségei voltak, melyek örökletesek lehetnek. Sokszor a keverék kutyák sokkal egészségesebbek, mint a fajtatiszták. Ha kutyánkat menhelyről hozzuk, akkor is sokszor tudunk tájékoztatást kapni az egészségi állapotáról, esetleg arról, milyen betegségekkel került be a menhelyre és most milyen egészségi állapotban van.

Fontos végig gondolni, hogy az ember mire vállalkozik, amikor egy beteg kutyát szeretne befogadni. Legyünk tisztába azzal, hogy mit vállalunk. Ha nekünk nagyon megterhelő ez a feladat és nem okoz elég örömöt és boldogságot a kutya, akkor az neki is egy szenvedés és sajnos általában az ebből fakadó feszültség rajta vezetődik le. Mind időben, mind pénzben komoly vállalást jelent egy eb, ha egészséges, ha beteg.

Mivel az idő pénz, fontos mérlegelnünk, hogy mennyi szabadidőnk van? Itt nem csak arra kell gondolni, hogy le tudom e vinni kedvencemet háromszor egy nap sétálni, hanem arra is, hogy ezek a séták mennyire kiadósak. Hányszor tudok elmenni vele kirándulni hétvégente?

Károly

Hányszor tudunk elmenni a legközelebbi futtatóba legalább egy fél órára. Ha nem tudunk eleget sétálni, tudok-e kutyasétáltatót fogadni mellé? Ha nem viselkedik rendesen, vagy csak szimplán igényem van rá, hogy fejlesszem van- e rá időm és pénzem, hogy kutyakiképzőhöz járjunk?

Ezek mind nagyon-nagyon fontos dolgok. Mindenki gondolja végig felelősségteljesen, mielőtt meghozza ezt a komoly döntést. Ha nem tudunk eleget és megfelelően foglalkozni kutyánkkal, akkor az neki is és nekünk is egy szenvedés lesz.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here