Félelmetes gyerekek

1
1899
views

A kutyáknak jelentős része fél a gyerekektől. Sokan félelmüket agresszió, ugatás formájában jelzik, míg mások fülüket farkukat behúzva menekülnek egy kis gyermek láttán. Mi is az, ami ennyire félelmetes és mik azok a dolgok amikre figyelnünk kell ennek kapcsán?

  1. A félelem leggyakoribb oka az ismeretlen.

Félnek, mert nincs a családban gyermek így nem ismerik ezt a ”jelenséget”. Azokban a családokban, ahol a kutya kisgyermekkel nő fel, általában nem jelentkezik ilyesmi probléma a kutyáknál.

  1. Másképp mozognak

Mozdulataik sokkal gyorsabbak, kiszámíthatatlanabbak egy kutya számára egy felnőttével összehasonlítva. Rengeteg az olyan mozdulat, ami felnőttektől teljesen szokatlan, és ezáltal teljesen idegen lehet számukra. A hirtelen és gyors mozdulatok szintén nagyon ijesztően hatnak. A különböző játékok is nagyon nagy rémületet tudnak kelteni egy kutya számára. Borzasztóan félelmetes négylábú kedvencünk számára, amikor egy gyerek a kismotorjával gyorsan közelít felé, hogy megsimogassa. Képzeljük csak el, kedvencünk sosem látott még ilyen kis motort és gyereket is csak ritkán. Számára az, hogy ilyen gyorsasággal közelít felé, támadásnak tűnhet.

  1. Magasabb a hangjuk

A hangjuk is teljesen más, mint a felnőtteké. Beszédük sokszor kiabálásnak tűnhet még egy felnőtt számára is. Mi persze tudjuk, hogy ez mikor az öröm jele és mikor jelent veszélyt, de kedvenceink számára ez nem ilyen egyszerű.

Mire figyeljünk szülőként?

Ha nincs a családban kutya, de gyermekünk nagyon szereti őket akkor próbáljuk meg elmagyarázni neki, hogy vannak kutyák akik sajnos félnek tőle. Mindig kérdezzük meg, hogy meg lehet-e simogatni az adott kutyát! Figyeljünk oda, hogy minél nyugodtabban közelítsük meg a kiszemelt négylábút és sosem hátulról, ahonnan nem számít a közeledésünkre, így sokkal nagyobb esélyünk van rá, hogy sikert arat a simogatási akció és semmiféle probléma nem történik egyik részről sem.

Gazdiként mi a teendőnk?

Mi is legyünk partnerek a gyerekek számára a simogatásban. Mutassuk meg nekik, hogyan nyúljanak kedvencünk felé és adjunk nekik pár jó tanácsot, esetleg jutalomfalatot 🙂 Magyarázzuk el, hogy mitől ijedhet meg ebünk és, hogy mire érdemes odafigyelni a kutyákkal kapcsolatban. Ha kutyánk nagyon fél a gyerekektől, és ez életviteli problémát okoz, mindenképpen keressünk fel egy szakembert ennek a kezelésére. Ha kedvencünknek agresszívitási problémái is vannak az ilyen helyzetekben, kerüljük az ilyen szituációkat, míg a probléma orvosolva nincsen. Semmilyen helyzetben nem megengedett, hogy kutyánk bárkire rátámadjon az utcán.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here