Bilétát minden kutyának!

0
1936
views

Sokan úgy gondolják, hogy mivel ma már a kutyusukat kötelező chippel ellátni, teljesen fölösleges bilétát is csináltatni nekik, pedig ez több helyzetben is roppant hasznos lehet, akár a kutya élete is múlhat rajta.

Ha bárki, bárhol talál egy kóbor kutyát, első dolga, hogy megnézi van-e nyakörve és bilétája. Ha rendelkezik bilétával, sokkal gyorsabban és zökkenő mentesebben vissza tudja juttatni gazdájához az elveszett ebet, mint ha csak chipje lenne. Mindenki rohan, be van szorítva a teendői sokaságába, elég nagy macera egy talált kutyát elvinni az orvoshoz, leolvastatni a chipjét, ha van biléta, ezt a kört kihagyhatja, elég megeresztenie egy telefont, és gyorsan bezárul a kör.

Sokan, akiknek nincs kutyája, egyáltalán nincsenek tisztában vele, hogy a kutyákba chip van építve, melynek segítségével bármilyen állatorvos be tudja azonosítani a gazdáját. Találnak egy kutyát, és a legnagyobb jóindulat mellett, biléta híján, tanácstalanul állnak felette, fogalmuk sincs, mi a teendő. Segíteni szeretnének, de ha nem ismerik a módját, lehet, hogy elállnak az eredeti szándékuktól. Találkoztam már olyan emberekkel, akik tőlem kérdezték, hogy mit tegyenek abban az esetben, ha találnak egy kutyát és a kinézete, ápoltsága alapján azt gondolják, hogy van gazdája, azonban nincs semmilyen bilétája. Nem tudták, hogy ilyen esetben, az az első dolguk, hogy orvoshoz vigyék, hogy kiderüljön, van-e chipje, illetve a chip alapján gazdija.

Az is a biléta használata mellett szól, hogy sok ember szívesebben nyúl hozzá egy olyan talált kutyához, akinek van nyakörve és bilétája, a megtaláló biztosabban feltételezi, hogy van gazdája, így nem tart annyira az esetleges betegségektől. Sok ember jóindulatát legyőzi például a veszettségtől való félelem.

Bár a törvény előírja, sajnos még mindig nagyon sok kutyának nincs chipje, nemcsak a gazdátlanoknak, hanem gazdival élőknek sem. Ha ilyen kutyát találunk roppant nehéz, majdhogynem lehetetlen felkutatni a gazdáját.

Sajnos sok olyan ember is akad, aki, ha talál egy kutyát, azonnal a sajátjaként kezeli, és hazaviszi anélkül, hogy leolvastatná egy orvossal a chipjét – az ő esetükben is hasznos lehet egy figyelmeztető biléta.

Tehát mindenképpen csináltassunk egy kis bilétát a kutyánk nyakába, amely feltétlenül tartalmazza a telefonszámunkat, esetleg a címünket, jelölhetjük rajta a kedvencünk nevét is, ez segíthet átvészelni a nehéz perceket. Fontos továbbá, hogy ha megoldható 2db telefonszám legyen a bilétán. Minden eshetőségre gondolnunk kell. Lehet, hogy épp kedvencünk úgy veszik el, hogy mi nem is tudunk róla, mert pl épp nyaralunk és más gondjaira van bízva, a telefonunk meg ki van kapcsolva, mert külföldön vagyunk. Szóval fő a biztonság, és inkább legyen két telefonszám, bármi történjék.

Ha kutyánknak több nyakörve van, akkor érdemes több bilétát csináltatni, mert tapasztalataim szerint, az emberek nehezen veszik rá magukat, hogy egyik nyakörvről a másikra cserélgessék a bilétákat.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here