Kunyerálás ebéd közben – mit tegyünk?

0
1675
views
Szépen tudok ülni, adsz kaját? 🙂

Gondolom ezzel a jelenséggel már mindenki találkozott, bár valószínű, hogy sokaknak nem tetszik. Főleg vendégségben kellemetlen, amikor a házigazda kutyája étkezés alatt végig a kezünket, lábunkat bökdösi, hogy kapjon egy kis falatot.

A kutyanevelés egyik legfontosabb szabálya a következetesség. Ha egyszer életbe léptetünk egy szabályt, azt sose szegjük meg, még akkor sem, ha kedvencünknek szülinapja van. Tehát a következetesség szellemében soha ne adjunk a kutyánknak egy falatot sem az asztalnál, főleg nem kézből! Ebéd után nyugodtan megkaphatja a maradékot, természetesen kizárólag a saját táljából, miután már mindenki felállt az asztaltól és befejezte az étkezést.

Mi a teendő akkor, ha már egy elkényeztetett kunyeragéppel van dolgunk?

Egyik megoldás, ha pontosan ugyanezt tesszük! Holnap reggeltől kezdhetjük is a szabály betartását. Ez nem lesz könnyű, de fő a következetesség. Ha egyszer elkezdjük, akkor onnantól kezdve folyamatosan és mindig be kell tartanunk, sohasem eshet meg szívünk az óriási cuki szempáron, aki kérlelően néz ránk. Ha esetleg egy akaratosabb kutyával van dolgunk, könnyen előfordulhat, hogy ha nem kapja meg a szerinte neki járó adagot, akkor elkezd ugatni, vagy esetleg megpróbálja közvetlenül az asztalról levenni a falatot. Ezt mindenképpen meg kell akadályoznunk, és határozottan jelezni felé a nem tetszésünket.

Ilyen kutyák esetében megoldás lehet az, ha addig kizárjuk az ebédlőből. Ilyenkor is előfordulhat, hogy elkezd sírni, nyűszíteni, de ha hosszútávon következetesen tartjuk magunkat a szabályhoz, akkor ez is abbamarad majd. Kedvencünk egy idő után rájön, hogy semmit nem ér el a nyüszítéssel, sírással, rendetlenkedéssel.

Másik megoldás, hogy megtanítjuk kutyánknak a marad parancsszót annyira stabilan, hogy étel jelenlétében is, egyhelyben tudjon maradni. Ez megoldás lehet a problémára, ha nincs lehetőségünk kizárni vagy nagyon erőszakosan reagál a kizárásra. Fontos, hogy a marad-ot, mint gyakorlatot, pozitív megerősítéssel, jutalomfalattal tanítsuk meg neki.

Ha egyik módszer sem válik be, vagy elakadunk a folyamatban, kérjünk segítséget szakembertől.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here