Kutyavigyázás / kutyaszitting

0
2680
views

Sokan azt gondolják, hogy kutyára vigyázni biztosan egyszerű és könnyű feladat.

Lujzi visszatérő vendégem, míg gazdái elutaznak 🙂

Tapasztalataim szerint vannak helyzetek, amikor könnyen mennek a dolgok és vannak, amikor kevésbé. Mindenesetre a felelősség mindig óriási és sosem lehet tudni, mi fog történni a következő pillanatban. Akkor is történhetnek balesetek, ha mi egyáltalán nem hibázunk, bármikor rosszul lehet egy kutya, lenyelheti a kutyajátékát és még ezer dolog előfordulhat, amire sose számítanánk. A következő cikkben a tapasztalataim alapján összeállítottam, mik azok a dolgok, amikre mindenféleképpen oda kell figyelni, ha egy vendég kutyára vigyázunk.

Már rengeteg kutyára vigyáztam az elmúlt pár év során. Azt gondolom, hogy az egyik legfontosabb dolog ezzel kapcsolatban, hogy megfelelően tájékozódjunk a kutya szokásait illetően. Ezért összeállítottam egy kérdéssort, ami mindenki számára hasznos lehet, aki kutyaszittelésre szánja rá magát, vagy pedig saját kutyusát bízza rá valakire utazása során.

Kezdjük az általános kérdéseknél:

Mit eszik a kutya, mennyit és mikor?

Nálam ez a gyakorlatban úgy szokott történni, hogy megkérem a gazdát, hogy hozzon elegendő mennyiségű eledelt a kutyájának. Célszerű, ha hozza magával a kutya tálját is: sokszor előfordul, hogy bizonyos kutyák kényesek erre a kérdésre és csak a saját táljukból hajlandóak enni.

Mi az, amit nem ehet a kutya?

Azokon a dolgokon kívül, amit egyáltalán nem ehet egy kutya sem (pl. csoki) fontos tudnunk, hogy mik azok a további ételek, amiket nem ehet a kutya, mert esetlegesen hasmenése lesz vagy allergias rá. Például ha a mi kutyánk csirkés tápot eszik és a vendég kutya allergiás a csirkére, nagyon fontos, hogy az etetésnél különösen ügyeljünk erre a dologra. Továbbá fontos tájékozódnunk arról is, hogy ha eszik olyasmit amire allergiás, mik a tünetei. Ez akkor lehet fontos, ha esetleg véletlenül a földről megeszik valamit az utcán, amit nem látunk, hogy mi volt az, tudjuk, hogy mik azok a jelek, amikre figyelnünk kell.

Ezzel kapcsolatosan érdemes elkérnünk az állatorvosa számát, hogy ha bármi van, fel tudjunk hívni egy olyan orvost, aki ismeri a kutyát.

Az oltasi könyvet is érdemes elkérni

Bármi történik, be tudjuk mutatni a hivatalos papírt arról, hogy a kutya be volt oltva. Ez főleg akkor fontos, ha tudjuk, hogy a kutyus hajlamos verekedésbe keveredni más kutyákkal.

Mikor és mennyit szoktak sétálni?

Ez azért fontos, mert ha a kutya életében fix rendszer van kialakítva, akkor célszerű ezt tartanunk, míg nálunk van. Például ha egy kutya ahhoz szokott, hogy reggel 7-kor sétál mindennap és mi nem visszük le ebben az időpontban, előfordulhat, hogy bepisil, mert ehhez van szokva és erre állt be a biológiai órája.

Fizikailag mennyire terhelhető a kutya?

Idősebb kutyáknál felmerülhet ez a probléma. Fontos tudnunk, mennyit sétálhatunk vele, nehogy az legyen, hogy kivisszük a Margitszigetre sétálni, és egyszer csak a kutya annyira elfárad, hogy nem tud hazajönni és a Margit-hídon bemondja az unalmast, majd mozdulatlanul fekszik. Ez az eset pont pár napja történt meg, amikor futásból sétáltam hazafelé a hídon és egy lány egy vendég kutyával, elmondása szerint már 20 perce várt, hogy felkeljen a kutya. Kérdeztem: mennyit sétáltak? Mondta, hogy 3 órát. Nem lehet hirtelen terhelni egy kutyát sem. Fokozatosan kell hozzászoktatni a fizikai terheléshez, mint az embereket.

Van-e fekhelye a kutyának?

Ha van fix fekhelye a kutyának, amihez ragaszkodik, akkor érdemes azt magával hoznia a gazdinak. Tisztázzuk, hogy hol szokott aludni általában, például ha tudjuk, hogy otthon a gazdival alszik egy ágyban, nem fogunk meglepődni, ha reggel magunk mellett találjuk!

Hogy jön ki más kutyákkal?

Fontos, hogy saját kutyánk, bármilyen új vendéget elfogadjon saját otthonában, még ha adott esetben az egy cica is 🙂

Hogy viselkedik a futtatóban? Vihetjük-e egyáltalán futtatóba?

Séta közben hogy viselkedik más kutyákkal? Ha agresszív, mi a teendő? Inkább menjünk át a túloldalra, ha meglátunk egy másik kutyát vagy nyugodtan közel mehetünk?

Mennyire behívható?

El tudjuk-e engedni olyan helyen, ami nem zárt? Pl. Margitsziget vagy Városliget? Az a javaslatom, hogy póráz nélkül más kutyáját ne sétáltassuk, csak zárt helyen pl. futtatóban.

Biléta

Mindenképpen legyen rajta biléta! Ha elveszik, hamarabb értesíteni lehet a gazdáját, mintha a chipet kéne leolvastatni. Ha a gazda külföldön van és nem elérhető, lehet az is opció, hogy csinálunk házilag egy bilétát, pl. kulcstartó, amin a szitter száma van.

Otthoni viselkedés

Milyen rossz szokásai vannak? Hogyan viselkedik, ha otthon hagyom egyedül? Szétszed-e dolgokat: lakást, cipőket, konyhapultot… Ha hajlamos arra, hogy kicsit rendet tegyen, míg nem vagyunk otthon, nagyon fontos, hogy olyan élelmiszert ne hagyjunk elől, amitől rosszul lehet (pl. étcsoki).

Ha van saját kutyánk

Célszerű, ha először viszonylag semleges helyen (pl. utcán) találkoznak, és egyszerre megyünk haza velük, nehogy a saját kutyánk elkezdje védeni a területét.

Összefoglalás

Gazdiként biztosan mindnyájan aggódunk, ha hosszabb távra másra bízzuk a kutyánkat. Szitterként ugyanígy nagy felelősség. Ezért mindkét fél számára fontos, hogy megfelelő körültekintéssel járjon el, készüljön fel a szittelésre.

A kutyaszitter/sétáltató próbáljon megtudni minél többet a kutyusról, ideális esetben megismerkedni vele előtte. A gazdi felelőssége is, hogy minél több információt adjon át a kutyusról, akár szóban, akár leírva.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here