Egy kutya nem kutya

Könnyebb-e az élet két kutyával, mint eggyel?

0
1515
views

Biztos vagyok benne, hogy minden kutyatartónak megfordult már a fejében, hogy mi lenne, ha kapna a blöki egy kistesót? Nagy kutya mellé kistestűt, hogy legyen egy mobil-kutyánk is társaságba meg repülőre, vagy pici mellé nagytestűt, csak mert az olyan más, olyan bundás… De vajon a második kutya csak az első lépcsőfok a lejtőn lefelé (képzavar?) egy olyan úton, aminek a végkifejlete egy farm 101 kiskutyával? Vagy éppen kevesebb gondunk lesz velük, hiszen majd úgyis elszórakoztatják egymást?

Hallottam már megboldogult tacskó gazdájától némi megbánással nyilatkozni az „egykekutyá”-val kapcsolatban: milyen kár, hogy nem lett egy kis társa, biztos kevésbé lett volna magányos, hiszen a gyerek is egyedül nőtt fel, az is milyen kár…

Nos, úgy gondolom, kutyáknál talán mégsem ugyanez a helyzet, talán nem annyira komplexek pszichésen, mint a gyerekek (vagy mégis?), de való igaz, hogy rendkívül társas lények, és nem élet az élet egy olyan kutyának, aki egész nap magányosan üldögél a kert végében/konyhában, neadjisten láncra kötve. Szükségük van arra, hogy a gazdájuk közelében lehessenek, figyelhessék a beszédét, a mozdulatait, még akkor is, ha éppen nem velük foglalkozik, hiszen ezzel is tanulnak.

Napközben, ha otthon hagyjuk őket a lakásban, valamelyest unatkoznak, hiszen elég kevés az inger, kevesebb, mint akár egy kertben, ahol mindig van mit ugatni vagy megkergetni. A lakáskutyák a szomszédok és az ablak előtt elrepülő madarak ugatásával eltöltött munkát leszámítva gyakorlatilag lustálkodnak egész nap. (Persze csak gondolom, hogy az én kutyám ezt csinálja, hiszen még soha nem videóztam le, mikor nem voltam itthon.) Azt hiszem, ezen az sem változtat, hogy ketten voltak majdnem két hónapig, hiszen ennyi időt töltött nálunk az ideiglenesen befogadott mentett kutyus, Fruzsi. Így a gazda feladata két kutya esetén is ugyanúgy fennáll: sokat kell velük sétálni, lefárasztani, együtt játszani és programokat csinálni.

Persze sokkal viccesebb két kutyával minden, és egyben sokkal kaotikusabb: az egyik üldözi a madarakat és egy-két kritikusabb kutyát, a másik fél a gyerekektől és az erős zajoktól, így a közös séta során a kettőjük által produkált mozgás néha teljesen véletlenszerű. Az egyik leül, ha izgatott, mert tudja, ekkor jön a kaja, a másik ugrál, mint akinek bolha van a s*ggében. Az egyik újrahasznosít (véletlenül elől hagyott csokipapírból installáció a kanapén), a másik lakberendez (neki nem tetsző lakástextilek megsemmisítése).

A közös játékról annyit, hogy egyszer, 10 másodpercig sikerült elérni, hogy ugyanazt a rongydarabot húzzák a két különböző végén.

Szóval nem teljes még az összecsiszolódás, a két kutya gyakorlatilag teljesen ellentétes személyiségű. Persze azért vannak közös érdekeltségeik, úgymint kaja, séta és simogatás.

De mindezzel együtt, nem gondolnám, hogy a két kutya napi szintű ellátása és a velük való foglalkozás időben vagy energiában 2x annyit jelentene, mint egy kutya esetén. Hiszen sétálni az egyet is le kell vinni, kaját is kell adni neki, kutya-biztossá tenni a lakást, stb… Utazáskor meg… hát, jó ha az embernek sok kutyaszerető ismerőse van. Sőt, erősen ajánlott. De ugye egyhez is kell, esetleg felváltva lehet kiszervezni őket külön-külön…

Szóval összességében 1,2-1,3-as szorzóra tippelnék a befektetett energia és idő tekintetében 2 kutya esetén. Az anyagiakról ez persze nem mondható el, az eledel és az állatorvos költsége sajnos duplázódik.

Ha szeretnénk kipróbálni, milyen lenne egy második kutyával az élet, végleges elköteleződés nélkül megtehetjük, ha ideiglenesen befogadunk egy kutyust egy állatmentő egyesület révén, így csak addig lesz nálunk, amíg meg nem találja a végleges gazdiját. Ezzel neki is segítünk, hiszen sok egyesület csak így tudja megoldani a kutyák gyepmesteri telepről való kihozását.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here