Miért hánynak a kutyák?

1
30525
views

A kutyák az emberhez képest gyakrabban hánynak. Míg az embernél ennek az oka rendszerint betegség vagy gyomorrontás, a kutyáknál nem feltétlenül. Mikor, mire kell odafigyelnünk, ha gyakran hány a kutyánk?

A kutyák sokszor azért hánynak, mert túl gyorsan ettek, és a gyors evés miatt nem rágták meg jól az ételt. Ilyenkor van, hogy meg is eszik a produktumot.

Mindig figyeljünk, ha kutyánk szokatlanul viselkedik (pl. levert, nem játszik, nem hajlandó sétálni…)

Olyan is elő szokott fordulni, hogy nem az ételt hányják ki, hanem csak gyomorsavat, ami folyékony, fehér habnak tűnik. Ha ez gyakran előfordul, annak az is lehet az oka, hogy nagyon éhes és emiatt sok gyomorsav termelődik, ami irritálja a gyomrát. Ilyenkor tanácsos az étkezést reggelre/délelőttre áttenni, persze lehetőleg a séta után (teli hassal nem ajánlatos az intenzív mozgás).

Ha nem alkalomszerűen fordul elő, hanem több napon keresztül folyamatosan (2-3 napig), esetleg hasmenése is van, érdemes a kutyát elvinni orvoshoz. Illetve beszélhetünk a környéken élő gazdikkal, tájékozódni, hogy vajon az ő kutyájuk is produkál-e hasonló tüneteket. A vírusok a kutyák között ugyanúgy körbemennek, mint a gyerekek közt az óvodában.

Arra mindig nagyon kell figyelni, hogy iszik-e eleget a kutya, hányás/hasmenés esetén ugyanis sok folyadékot veszít.

Rosszullét esetén azt is figyeljük, hogy van-e étvágya a kutyának vagy nincs. Ha nincs étvágya, levert vagy kedvetlen, az valószínűleg betegségre utal.

Ha vírusos megbetegedésről van szó, az állatorvos azt szokta javasolni, hogy pár napig egyen főtt rizst és főtt csirkehúst.

Ha a kutyus minden nap száraz tápot eszik, és alkalmanként kap egy-egy konzervet, ez szintén okozhat hasmenést.

Mennyi fű, nyamm!

Ha 2-3 nap után, a diéta ellenére sem nem múlik el a hányás/hasmenés, mindenképp forduljunk orvoshoz! Betegség esetén mindig figyeljük az kutya általános közérzetét: eszik-e, energikus, szaladgál, játszik stb. vagyis minden eltérést a viselkedésében.

Itt érdemes megemlíteni azt a furcsa jelenséget, ami sok kutyára jellemző: a fűevést. Több elmélet is létezik ennek magyarázatára: lehetséges, hogy a kutya így segíti hánytatni magát, ha rosszul van, ugyanis az egészben lenyelt fűszálak beindítják a hányási reflexet. Mások szerint viszont a növényfogyasztás a táplálkozásuk része, hiszen régen a (növényevő) zsákmányállataikat is megették egy az egyben (nyamm). Valaki szerint ez csak rossz szokás, pontosabban a rágcsálás miatt csinálja. Arra mindenesetre figyeljünk, hogy ne „legeljen” olyan helyen, ahol esetleg permetezhettek vagy pl. patkánymérget szórhattak ki!

A legrosszabb esetben az intenzív hányást okozhatja mérgezés is. Ilyenkor koordinációs zavarok, görcsök is felléphetnek. Ha ilyenre gyanakszunk, mindenképpen siessünk az orvoshoz! Az állatorvos gyógyszer vagy vénásan beadható készítmény segítségével azonnal meg tudja hánytatni a kutyát.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here