Mitől jó kutya a jó kutya? – avagy amit egy jól képzett kutyának tudnia kell

0
3601
views

Egyéni kutyakiképzőként általában nincs megadott időkerete a munkámnak, így sok gazda érdeklődik, hogy mikor fejeződik be a kiképzés. Mikor mondhatjuk el egy kutyáról, hogy „ki van képezve”? Vannak-e általánosan elfogadott szabályok arra nézve, hogy mit kell tudni egy „jól képzett” ebnek?

Melyik a legjobb kiképzési módszer?

Sokan érkeznek egyéni órára úgy, hogy már több kutyaiskolai tanfolyamot kijártak, mégis sok kérdés megoldatlan maradt a számukra. Van, hogy egymásnak ellentmondó információkat kaptak a különböző képzések során. Mi a megoldás ebben a helyzetben?

Minden kutyának és minden gazdának saját, különálló személyisége, egyedi kapcsolata és életritmusa van. Ezt nagyon fontos kutyakiképzőként figyelembe venni, ugyanúgy ahogy az is, hogy megtaláld a hozzád illő, a te igényeidnek megfelelő kiképzőt.

Az általam folyatatott, egyéni kutyakiképzés során mindig egy bemutatkozó beszélgetéssel kezdek, ahol a következő dolgokra vagyok kíváncsi: milyen életritmusban élnek a gazdák, kikkel érintkezik a kutya rendszeresen illetve milyen lehetőségeik vannak anyagiak és szabadidő tekintetében. Ezért gondolom azt, hogy egyénileg hatékonyabb a kiképzés, mint csoportban: egy csoportban pontosan ezek az egyedi, gyakorlati életből fakadó különbségek vesznek el.

A leggyakoribb kérdések

A következő gyakorlati kérdések merülnek sokszor fel a gazdikban:

Felengedhetem a kanapéra?
  • Le kell-e tudnia ülni a kutyának a kereszteződésben?
  • Fontos-e, hogy mielőtt megkapja az ételt, leüljön és megnyugodjon?
  • Mik azok a dolgok, amiket tudnia kell egy kutyának, még ha a csak trükkökről is van szó?
  • Vissza kell-e hoznia a labdát?
  • Baj-e, ha az asztalnál kunyerál/leeszi az otthagyott ételt/elfogad idegenektől is falatokat?
  • Baj-e, ha az ágyban alszik?
  • Baj-e, ha játék közben ugat, vagy hevesen játszik?

Ezek azok a kérdések, amikre NINCS egyértelmű válasz. Legtöbbször ilyenkor több kérdéssel felelek, a következőkkel:

  • kik az érintettek az adott viselkedésben: érintett-e más kutya, más gazda?
  • a gazdát valóban zavarja-e ez a viselkedés, vagy csak azt feltételezi, hogy a külső elvárások alapján helytelen?

A válasz: akkor nem gond, ha a kutya nem érzi tőle magát rosszul, és ha a gazdáját és másokat sem zavar.

Amit egy jó kutyának feltétlenül tudnia kell

A fontos az, hogy a kutya szót fogadjon nekem, és tudja, hogy biztonságban van mellettem. Ez a gyakorlatban kétféleképpen is kivitelezhető: vagy biztosak vagyunk benne, hogy egy adott dologról bármikor le tudjuk tiltani, vagy fix szabályok vannak, amelyekhez következetesen tartjuk magunkat. Tehát vagy felengedjük a kanapéra, ha úgy tartja kedvünk, viszont az első szóra el kell azt hagynia, vagy éppenséggel soha nem szabad felmennie a kanapéra. Egy másik példa lehet a járdánál leülés (pórázon való sétánál): szoktathatjuk következetesen arra, hogy üljön le bármikor bármilyen körülmények között, amikor ezt kérjük tőle, vagy arra is, hogy a járdaszegélynél mindig üljön le magától, kérés nélkül.

Általában nem arra törekszem, hogy a gazda egy merev, előre meghatározott iskolai rendszer alapján képezze ki a kutyáját, hanem a számára legmegfelelőbb, saját rendszert alakítsa ki. Fontos tehát a rugalmasság, viszont azt is figyelembe kell venni, hogy mindemellett a kutyának képesnek kell lenni úgy idegen emberek és kutyák közt viselkednie, hogy az számukra ne legyen zavaró és senkinek ne okozzon kellemetlenséget.

Ha további kérdéseid lennének erről vagy bármilyen egyéb, kutyaneveléssel kapcsolatos témában, keress bizalommal emailben (panka@dogventure.hu) vagy a Facebook-oldalamon, és igyekszem válaszolni minél hamarabb!
Panka

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here