Pláza, kecskék és palacsinta: séta a Népszigeten

1
5104
views

Kevesen ismerik a Népszigetet, mint potenciális kirándulóhelyet, pedig a Duna Plázától (M3 Gyöngyösi utca megálló) alig 10 perc sétára egy kicsit bizarr, letűnt világ nyomaira bukkanhatunk. A kutyások talán az iskola miatt ismerhetik, de van még itt pár érdekes, látszólag cseppet sem összeillő intézmény. 

A Népsziget (Újpesti-sziget, Szúnyog-sziget) valaha valóban sziget volt, a 19. században kapcsolták Újpesthez a gyárak és kikötők forgalmának megkönnyítésére. A 60-as évektől dunai strand üzemelt, és vélhetően ekkor hozták létre az üdülőket, kempingeket és csónakházakat, amik nyomokban még most is megtalálhatók a félszigeten, de legtöbbjük gazos és elhagyatott.

A félsziget déli csücskén, amit gyaloghíd köt össze a Marina-parttal, még ma is evezős edzéseket tartanak napi szinten illetve valamiféle munkásszállás is van itt, egyszóval pezseg az élet.

Az újpesti vasúti hídon is besétálhatunk akár Újpest, akár a Római-part felől, ez esetben máris a kecskefarmhoz érkezünk, ahol igen barátságos kisebb és kevésbé kicsi kecskék és libák fogják vizslatni a zsebeinket.

Fruzsi ismerkedik a kecskékkel 
Van ám házőrző is a farmon

A mostani sétám során egyenlőre csak a Sziget Büfé volt nyitva (kávé, sör, palacsinta, büfé- és komolyabb ételek is, tűrhető árakon), de a térképet böngészve találtam egy ígéretesnek  tűnő Partizán Bisztró nevű helyet is, ide még talán nyáron visszatérünk.

Sziget Büfé

Persze van itt rengeteg ellhagyott gyárépület is ami érdekes lehet az ilyen jellegű fotós témák kedvelőinek, láttam is két srácot átmászni az egyik kapun (igaz, hogy kerítés az nem nagyon volt).

Az épületeket lassan visszahódítja a természet

Összefoglalva, a Népsziget egy elég különleges hely városfejlődési szempontból, sok-sok évtized története él egymás mellett kissé elgazosodva, hatalmas kontrasztban a mellette fekvő Marina-parttal és az újpesti irodákkal. Vidék, nyaraló-övezet és gyártelep egyszerre, de úgy tűnik a budapestiek kezdik ismét felfedezni a benne rejlő szabadidős lehetőségeket.

A híd északi oldalán. Szuper tűzrakó hely lehet, ha az ember jól kitakarítja a szemetet előtte

További helyek és programok a Népszigeten:

Háttérben Óbuda és a Hármashatár-hegy
Csónakázótó a kecskefarmon
Ő itt már valamit szimatol
Naplemente, háttérben a Hármashatár-hegy

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here