Kutyával a hóban: Magas-Tátra, Szlovákia

0
3534
views

Rövid, hétvégi túránkon a Magas-Tátra legközelebbi csücskét, a Csorba-tó környékét jártuk be egy laza séta keretében. (Túrának azért nem nevezném, például a Schneeberghez képest…)

Utazás

Budapestről az útvonaltervező szerint kicsit több mint 4 óra alatt érhetjük el autóval a Magas-Tátrát, de mint az már a gyakorlatban többször is bebizonyosodott, ezzel érdemes mondjuk 1,33-as szorzót alkalmazni (tankolás, pisi/kaja, eltévedés, szerpentin, havas út stb…) Mindenesetre ha nem akarunk túl sokat bolyongani hegyi utakon, én ezt az útvonalat ajánlanám: Budapest-Vác-Šahy (Ipolyság)-Zvolen (Zólyom)-Banská Bystrica (Besztercebánya)-Ružomberok-Poprád. Igaz, ehhez meg kell vásárolnunk a szlovák autópálya matrica, de ez 10 napra csak 10 €.

Egyébként vonattal is utazhatunk, mindössze 5 óra alatt jutunk el a lenti helyekre, és a kirándulójeggyel 4 napon át a helyi kisvasútat (“tátrai villamos”) és fogaskerekűt is használhatjuk.

Szállás

Keresd a kutyát a képen avagy Róki párnának álcázza magát, így próbálva megúszni a ágyból-kidobást

Manapság már rengeteg kutyabarát szálláshelyet találhatunk a booking-on-on vagy az airbnb-n is, a szállásadókkal viszont mindig érdemes előre tisztázni, hogy kutyus is jön. Ellenkező esetben meglepetések érhetik őket (vagy minket) és jó tisztában lenni az esetlegesen felmerülő plusz költségekkel is. Mi nem szóltunk előre, így utólag szembesültünk az 5€/éj/kutya díjjal, ami bár abszolút vállalható, mégis bemondás alapján lett kifizetve. Valahol jogos ez az elvárás, másrészről viszont, ha az ember olyan szállást foglal, ahol az elérhető szolgáltatások között fel van tüntetve a hajszárító-használat, gondolom nem kell szólni előre, hogy mi majd használnánk a hajszárítót?! Vagy ha igen, akkor írják ki a foglaláskor, hogy “Kérünk szólni, ha… stb”.

Őrült, dilis kutya

Na de mindegy, ez csak egy mellékes gondolat volt, az eddigi legtöbb szálláson  nem volt ezzel gond, sőt kedvesen fogadták a kutyákat (igaz, leginkább kempingekben jártunk a blökivel).

Stary Smokovec (Ótátrafüred)

Első nap Stary Smokovec (vagyis Ótátrafüred) környékén sétáltunk, nem szánkóztunk és nem fogaskerekűztünk és sajnos aquaparkozni sem maradt időnk Poprádon, de ezek mind opciók lehetnek későbbre.

A faluból felfelé vezető út elején még elég ködös volt az idő:

Ahogy felfelé haladtunk, Hrebienok nevű kis falu felé, kezdett tisztulni az ég:

Sőt, még a naplementét is összejött (szó szerint felmásztunk a felhők fölé):

Csorba-tó (Štrbské pleso)

A tó maga igazából nem volt látható, mivel télen befagy és hó borítja, így viszont lehet rajta sétálgatni:


A közelben egyébként van egy elég komoly sípálya, büfék, éttermek, és egyéb programlehetőségek tehát a hely elég népszerű a turisták körében. Ha komolyabb túrázásra vágyunk, számos túra-útvonal indul észak felé, ezek közt a bejegyzés alján  szereplő linkeken böngészhetünk.


Hasznos linkek

Menedékházakat (és egyéb infókat) itt keresgélhetünk (magyar nyelvű oldal).
Ez pedig egy igen praktikus interaktív térkép, túraútvonalakkal, látnivalókkal (angol).
Ez pedig a Magas-Tátra szintén angol nyelvű, hivatalos  információs oldala.

Még pár kép:

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here