Téli bolha-bonyodalmak

1
3411
views

Tapasztalataim szerint általános tévhit, hogy télen a kutya nem lehet bolhás illetve a kullancsok sem tevékenykednek a hidegben. Ezt a dolgot talán még az is alátámasztja, hogy a bolhanyakörvek 9 hónapra szólnak. Ez pusztán csak véletlen egybeesés, a bolhatámadás veszélye a tél során  is ugyanúgy fennáll!

A bolha életmódját tekintve a nap nagy részében nem a gazdatesten, hanem annak környezetében tartózkodik, tehát adott esetben a lakásban. Csak táplálkozás céljából mászik fel a gazdatestre, tehát adott esetben Buksira/Fifire/Bundásra.

A bolhásodás elkerülése érdekében a legfontosabb a megelőzés. Számtalan készítményt használhatunk, a legelterjedtebbek:  

spot-on
a kullancs-és bolhaellenes csepegtető készítmények általában 1 hónapos védelmet nyújtanak és a nyak körüli bőrre kell csepegtetni.
Ára 1000-4000 ft/hó (mérettől függően)
tabletta
naponta kell szedni, olyan összetevőket tartalmaz, amik a kutya vérét a kullancsok és bolhák számára kevésbé ízletessé teszik.
Ára: 1000-4000 ft/hó (mérettől függően)
spray
a kutya teljes testfelületére permetezve elpusztítja a rá kerülő kullancsokat és bolhákat.
Ára nagyban függ a kutya méretétől és szőre hosszától,
kb. 1000-3000 Ft/hó
ultrahangos kullancs- és bolhariasztó (Skudo)
egy ultrahangos kis készülék, melyet a kutya/macska nyakörvére kell akasztani. Működésének lényege, hogy a szerkezet által kibocsátott frekvencia pár méteres távolságon belül távol tartja a vérszívókat.
Ára: 300-500 ft/hó
bolhanyakörv
előnye, hogy folyamatos védelmet nyújt a kutyák számára, akár 7 hónapon át. Több fajtája van, általában bolha és kullancs ellen véd, de vannak szúnyog-űző termékek is. Nyárra akár vízálló változatot is beszerezhetünk. Kiválthat allergiát bizonyos kutyáknál, figyeljünk az esetleges szőrhullásra, kipirosodásra.
Ára: 250-1000 ft/hó (mérettől függően)


A fenti eszközöket akár kombinálhatjuk is, pl. ultrahangos készülék és spray.

Ha már megtörtént a baj és kutyánk bolhás lett, nehezebb dolgunk van, ugyanis a bolhát kiírtani elég nehéz. Az egész lakást alaposan ki kell takarítani és a kutya fekhelyét kimosni, ha velünk alszik egy ágyban akkor nyilvánvalóan az ágyneműket is. A bolha nagyon kicsi (1-4 mm), ezért könnyen el tud bújni a parketta repedéseiben és egyéb kis helyeken. A bolhátlanítás folyamata akár napokig is eltarthat. Ha ilyen problémánk van, forduljunk állatorvoshoz, mert kutyánknak is szüksége lehet speciális készítményekre.

Így járnak a bolhás kutyák… (a kép illusztráció!)

És igen, az ember is lehet bolhás és el tudja kapni a kutyától!

Fontos tudnunk, hogy bizonyos kutyáknal a bolha csípés irritációt válthat ki, bőrük bepirosodhat és jobban viszkethet, mint más egyedeknek. Ha ennek bármilyen jelét látjuk, azonnal forduljunk orvoshoz! Fekete szőrű kutyák esetében ezt különösen nehéz észrevenni. Ezért mindig figyeljünk rá, hogy kutyusunk a megszokottnál többet vakarózik-e. De még mielőtt mindez bekövetkezne, ne feledjük: a legfontosabb a megelőzés!

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here