Kutyák ruhában – cuki vagy ciki?

0
2164
views

Lassan itt a tél és bizony már novemberben is jöhet olyan hideg, hogy egy rövid szörű kutyus vacogjon egy hosszú séta során. Míg bizonyos fajták télen gond nélkül elvannak akár a kertben is, rövidebb szőr esetén nem csupán divathóbortról van szó, ha télen kap kedvencünk egy pulcsit vagy kabátot. Szóval tényleg ciki a kutyaruha?

Mikor kell a kutyaruha?

A fő kérdés, hogy kell-e egyáltalán kutyánkra ruha, és ha igen, mikor adjuk rá?

A válasz: ha látjuk hogy fázik és remeg. Minél kisebb és rövidebb a szőre, annál valószínűbb, hogy ez beköveztkezik. Amint látjuk, hogy már fázik, nyugodtan ráadhatjuk. Igaz, hogy sok fajta élt eredetileg szabadtéren, egyrészt a mai fajták jelentős része már eleve úgy lett tenyésztve, hogy nem kell egész nap kint lenniük télen, így ne gondoljuk azt, hogy a kutyaruha csak divathóbort és valójában nincs funkciója. A kutyák hőérzékelése fajtánként eltérhet, lehet, hogy egy nagy bundájú kutya épp télen érzi magát elemében és nyáron egész nap szenved a hőségtől és leginkább a földön fekszik. Ezzel szemben egy rövidszőrű komfortosan érezheti magát nyáron, míg télen már igen hamar elkezd vacogni az utcán.

 A boltokban csinosabbnál csinosabb kutyaruhákat találhatunk, a választék évről évre egyre nagyobb, kihasználva a gazdik vásárlási kedvét és pénztárcáját. Ki tudna ellenállni egy cuki, a saját ruhánkkal összeillő szettnek?

Azonban van pár fontos szempont, amit érdemes figyelembe vennünk a választásnál és nemcsak a külsőségekre figyelni.

Hogyan válasszunk kutyaruhát?

A legfontosabb szempont a kutyáknál a kényelem! Az új ruhát mindig próbáljuk fel kedvencünkre, hiszen az ilyen ruhákat árusító boltok többségébe be is vihetjük őket.

Ha felvette, nézzük  meg figyelmesen, hogyan mozog benne: például nem vág-e be a honaljánál, nem pisili-e le (mert ha lepisili a hidegben, akkor csak jobban fog fázni tőle).

Összeillő kutya-gazdi kabát-szett 🙂

A második szempont az, hogy mennyire meleg a ruha. Rövidszőrű kutyák esetében érdemes többféle kabátot is venni, vagy esetleg mellé pulcsit, amit a kabát alá fel tudunk adni a hidegebb napokon. Véleményem szerint a kapucni elég felesleges egy kutyaruhán. Sőt, sokszor még zavarja is a kutyusokat, főleg az álló fülűeket, hiszen másképp tartják miatta a fejüket és ez nem feltétlenül jó. (Ugye az embereknél sem jó, ha olyan helyzetben tartják magukat ami számukra nem természetes).

A harmadik szempont a termék ára. Nyilvánvalóan egyénenként változó, hogy mennyit tervezünk rákölteni, de a lényeg, hogy figyeljünk a minőségre! Azt hiszem, akárcsak a babaruhákban, a kutyaruhákban is a határ a csillagos ég az árak tekintetében. De vegyük fontolóra, hogy kedvencünk a futtatóba fog benne járni és valószínűleg így is úgy is elég hamar koszos lesz.

Ehhez kapcsolódik, hogy könnyen mosható legyen a darab, mosás közben ne menjen össze, ne essenek le róla pl. strasszok stb. Figyeljük meg, hogy mosás után mennyi idő mire megszárad a ruha, mert ha túl sok, akkor érdemes váltás ruhát is venni.

Kutyaruha házilag?

Persze mi is varrhatunk kedvencünknek ruhát, de tapasztalataim szerint ez sosem annyira egyszerű, mint ahogy elképzeljük. Ha találunk egy igazán jó, már bevált darabot a boltban, esetleg az alapján megpróbálkozhatunk vele, hobbivarróknak jó móka lehet egy igazán egyedi ruha elkészítése. Keresgélhetünk akár szabásmintákat a neten is. Vannak varrónők, akik vállalnak egy darab után való elkészítést is, esetleg ennek is utána lehet járni. De az anyag-és munkadíjakat itt se hagyjuk figyelmen kívül.

Végső soron, ne feledjük, hogy kutyánknak teljesen mindegy, hogy néz ki, számára a legfontosabb a komfortérzet! A ruha kinézete inkább csak nekünk, gazdiknak fontos 🙂

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here