Bledi-tó, Szlovénia

0
3459
views

Szlovénia talán legismertebb (és a turisták által leglátogatottabb) célpontja Bledi-tó. Ez egyrészt nem véletlen, hiszen valóban csodás természeti környezetről van szó, másrészről viszont a turisták (és az ehhez kapcsolódó teljes infrastruktúra) által elárasztott helyről beszélünk. Körbejártuk kutyával.

Ahogy lehajtunk a Ljubljana felől jövő autópályáról, szinte rögtön forgalmi dugóba ütközünk, ugyanis a tó partján halad el a Bohinj felé vezető autóút, gyakorlatilag a város központján át. Az autós forgalmat nem segíti az sem, hogy ugyanezen az egysávos úton haladnak a lovakocsit, városnéző kisvonatok és bérelt biciklivel ténfergő turisták is (ld. Budapest nyáron). Ha ezen sikerül átverekedni magunkat és parkolóhelyet is találunk (fizetős), már tényleg csak annyi a dolgunk, hogy sétálgassunk a tóparton, csónakázzunk vagy esetleg igénybe vegyük valamelyik vendéglátóhelyet a csodás, 80-as évek Skála áruházait idéző városközpontban. Emellé sajnos pár sokemeletes hotel is felépült, ami jelentősen rontja a kilátást a tó túlsó partjáról, ezért tényleg kár.

Bátrabbak a várba is felgyalogolhatnak (mi ezt nem tettük meg), illetve strandolásra is lehetőség van. Egy kellemes sétával pár óra alatt körbejárhatjuk a tavat, de sok izgalomra azért ne számítsunk – nem valószínű, hogy el fogunk tévedni. Ha erre járunk, mindenképp nézzük meg, de nekem személy szerint a Bohinji-tó sokkal jobban tetszett: természetközelibbnek és barátságosabbnak éreztem. Bledben sétálni olyan, mint júliusban a Váci utcán.

Kutya tekintetében nem tapasztaltunk semmiféle fennakadást, sokan sétáltak ebbel, mondjuk a kacsa- és hattyú populáció védelmére azért érdemes odafigyelnünk (mondjuk az utóbbi esetében azért vannak kétségeim azzal kapcsolatban, hogy ki a veszélyesebb.)

Previous articleSéta a Schwarza-folyó partján (Ausztria)
Next articleKutyás programok a karácsony jegyében
2015-ben fogadtam be a kutyám, Rókit egy állatmentő egyesülettől. Mivel imádok utazni, és ezt nem szerettem volna feladni a kutya miatt, próbálom úgy alakítani az utakat, hogy ö is velünk jöhessen. A tapasztalataimról itt, a blogban számolok be, remélve, hogy ezzel ötleteket adok a gazdiknak a kutyával való kiruccanásokhoz, illetve a kötöttségektől tartó, még kutyátlanoknak bátorítást az örökbefogadáshoz. reka@dogventure.hu
SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here