A kutya és a fáradtság 1. rész: fizikai fáradtság

4
7813
views

A kutyáknál, akárcsak az embernél, két típusú fáradtság létezik: a mentális és a fizikai fáradtság. Fontos, hogy a kettőt összhangban tartsuk egymással, és kutyusunk ne legyen túlságosan leterhelve csak az egyik féle módon. Az alábbiakban a fizikai fáradtságot vizsgáljuk.

Ritka eset, hogy egy kutya kizárólagosan fizikailag fáradjon el, ugyanis ha a futtatóban játszik, ugrál, vagy fut egy labda/nyúl után, az mentálisan is igénybe veszi. Egyszerre kell például figyelnie a gazdájára, más kutyákra vagy a környezet ingereire. Ez leginkább csak teljesen szeparált környezetben, mondjuk futópadon való futásnál képzelhető el. Szóval amiatt nem kell aggódnunk, hogy mentálisan nem éri elég kihívás a mindennapos, aktív mozgás során.

Ha fizikálisan fárasztjuk a kutyát (játék, futás, úszás, kirándulás stb.), fontos, hogy rájöjjünk, hogy melyiket élvezi a legjobban, és leginkább azt csináljuk. Ha például úsztatni akarjuk, de kutyánk nem szeret úszni, akkor szerettessük meg vele pozitív megerősítéssel, és ne rákényszerítsük. (Ez minden más tevékenységre is igaz természetesen.) Ha például szeret labdázni, akkor a labdával, bottal csalogassuk be a vízbe, esetleg olyan kutyákkal menjünk, akik szeretnek úszni, így akár együtt játszhatnak, ami segíthet legyőzni a félelmét.

Honnan tudjuk, hogy a kutya elfáradt?

Mindegyik kutya másképp jelzi, ha elfárad. Vannak, akik egyszerűen csak leülnek és nem mennek tovább. Mások nagy melegben jobban keresik az árnyékos helyeket, lepihennek az árnyékban pár percre, de aztán folytatják az utat. Mindegyik kutyának más a teherbírása, eltérő fizikai kondícióban vannak, ugyanolyan terhelésre másképp reagálnak. Fontos, hogy sport közben pihentessük a kutyát pár percre, még ha ő nem is akar leállni. Ha pedig a kutya elfárad, ne erőltessük tovább, hogy mozogjon. Az általában elég egyértelműen szokott látszani, ha egy kutyának van kedve továbbmenni. Arra kell figyelni, hogy mikor hagy alább a kedve, lelkesedése. Ilyenkor pihenjünk meg kicsit, tegyünk elé vizet.

Fontos, hogy kifulladásig soha ne terheljük a kutyát. Étkezés után közvetlenül ne futtassuk, ne sportoljunk!

Ha nem mozog eleget…

Ha hosszú időn át nem tudjuk eleget mozgatni kutyánkat és nem éri el az ideális fáradtsági állapotot, az különböző viselkedészavarokhoz vezethet. Ilyen esetben mentális és fizikai feszültség gyülemlik fel benne, és ezt le kell valahogy vezetni: ezeket az energiákat pedig különféle pótcselekvésekben próbálják kitölteni. Előfordulhat agresszió, a lakás tönkretétele, folyamatos ugatás, vagy akár túlságos öröm, ha valakivel találkoznak.

Nem szabad hagynunk tehát, hogy a kutya hosszú távon unatkozzon. Sokszor hívtak már ki viselkedészavaros kutyákhoz, gyakran előfordult, hogy csak egy alkalomra volt szükség: meg kellett beszélnünk, hogy milyen gyakran viszik sétálni a kutyát, és valójában mi volna az ideális. Amint gazdái gyakrabban mentek vele futtatóba, a problémák is egyből megoldódtak.

A lefárasztástól eltekintve azonban más oka is lehet az ilyen jellegű problémáknak, hiszen kutyánként változó, hogy kinek mennyi mozgásra van szüksége a megfelelő koncentrációhoz. Vannak kutyák, akiket valamelyest le kell fárasztanunk ahhoz, hogy bármilyen tanítást elkezdjünk, különben túlzottan nyugtalanok és nem tudnak figyelni.

A mozgás és az időjárás

Ahogy az emberek, a kutyák is gyorsabban fáradnak a melegben, mivel testhőmérsékletük magasabb, mint az embereké: kb. 38-39 fok. A nyári hőségben fokozottan figyeljünk oda a folyadékpótlásra, és lehetőleg ne a tűző napon, a legnagyobb melegben sportoltassuk kutyánkat. A meleg nyári napokon a reggeli vagy esti órákban kellemesebb lesz sétálni nekünk és kedvencünknek is. A nagy melegben annak is fennáll a veszélye, hogy esetleg hőgutát kap vagy kiszárad.

A kánikulához hasonlóan a nagyon hideg idő is megterhelheti a kutyákat fizikailag: akkor is könnyebben fáradnak el, ha fáznak. Ilyenkor se legyünk kint túl sokat, és ha kutyánk nagyon rövid szőrű, adjunk rá akár ruhát!

Egy fárasztó nap után biztosítsuk kutyánknak a nyugodt és zavartalan pihenést. (A kutyával alvásról itt írtunk bővebben.)

Összefoglalás

Fontos, hogy biztosítsuk kutyánknak a megfelelő mennyiségű testmozgást, különös tekintettel arra, hogy ő mit szeret a legjobban!

Vegyük figyelembe az időjárási tényezőket (túl meleg, túl hideg, tűző nap), és ehhez igazítsuk a mozgást!

 Figyeljük kutyánk egyéni igényeit, próbáljuk kiismerni hangulatait, jelzéseit is!

Ha további kérdéseid lennének a témában vagy bármilyen, kutyaneveléssel kapcsolatos dologban, keress bizalommal emailben (panka@dogventure.hu) vagy a Facebook-oldalamon, és igyekszem válaszolni minél hamarabb!  https://www.facebook.com/ocztospankakutyakikepzo

4 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here