„A kedvenc alvóállatom” – avagy beengedjük-e a kutyánkat az ágyba?

5
7967
views

Szinte minden, lakásban tartott kutya esetén felmerül a kérdés: gond-e, ha a kutya az ágyban alszik? Egyrészt higiéniai, másrészt kutyanevelési szempontok tekintetében mi számít a helyes döntésnek? Javít, vagy éppen ronthat ez a kapcsolatunkon, aláássa-e a gazdi tekintélyét?

Úgy vettem észre, hogy az emberek többsége (főleg azok, akiknek nincs kutyája) úgy gondolja, hogy nem szerencsés megengedni a kutyának, hogy velünk aludjon az ágyban. Talán úgy gondolják, hogy a kutya jólneveltségét mutatja, ha nem kéredzkedik be az ágyba, vagyis nem hatol be a gazdi legintimebb, legprivátabb zónájába, tiszteletben tartja a „falkavezér” saját területét.

Kutya az ágyban: dehát egy kutya piszkos!

E mellett ne feledkezzünk meg a higiéniai szempontokról sem: tény, hogy a kutyák lába, orra az utcán rengeteg szennyeződéssel érintkezik, főleg ha futtatókban, „kutyavécékben” (kb. 2×2 m-es, homokkal borított, elkerített terület) járnak, így minden esetben tanácsos hazaérkezéskor lemosni vagy akár nedves törlőkendővel megtörölgetni a kritikus pontokat. Azonban érdemes megjegyezni, hogy vannak kutatások, amelyek arra engednek következtetni, hogy a kutyákkal (macskákkal stb.) együtt élő gyerekek immunrendszere ellenállóbbá válhat a betegségekkel szemben. Egyes feltételezések szerint a kutya háziasítása során sem volt elhanyagolható az a tényező, hogy az embernél magasabb testhőmérsékletük révén élő ágymelegítőként funkcionáltak a hideg éjszakákon.

Jólnevelt kutyák az ágyban

Az új gazdihoz kerülő kölyökkutyáknál természetes, hogy keresik az ember közelségét, hiányzik az anyjuk, a testvéreik, a közös alomban való alvás, amit addigi rövidke életükben magától értetődőnek vettek. Az együtt alvás biztonságot és nyugalmat jelent, alvás során ugyanis teljesen védtelenek és kiszolgáltatottak vagyunk, így elengedhetetlen a kölcsönös bizalom.  Ebből a szempontból a kutya-ember kapcsolatot akár magasabb szintre is emelheti, ha képesek vagyunk teljes nyugalommal és komfortérzettel együtt aludni.

Szabályok felállítása

Véleményem szerint tehát nem feltétlenül jelent problémát, ha a kutya az ágyadban alszik, persze abban az esetben, ha onnan bármikor leküldhető. Akkor van gond, ha ezt nem hajlandó teljesíteni, vagy büntetésként éli meg a leküldést. Ebben az esetben azonban máshol érdemes keresni a hibát a kutya-gazda kapcsolatban. Másrészről viszont nem kényszeríthetjük arra sem a kutyát, hogy az ágyban aludjon, csak mert mi úgy szeretnénk, biztosítanunk kell neki a lehetőséget, hogy legyen egy saját, kényelmes kuckója ahova bármikor visszavonulhat és békén hagyják.

Felmerül a kérdés, hogy ha a kutyának szabad döntési jogot biztosítasz az alvóhelyével kapcsolatban, az mennyire ássa alá a tekintélyed? Mennyire engedjük meg a kutyánknak, hogy saját döntéseket hozzon? A különféle kutyanevelési irányzatok elég széles skálán mozognak abban a tekintetben, hogy az ember a kutyával ellentmondást nem tűrő falkavezérként vagy egyenlő partnerként kell-e, hogy viselkedjen. Úgy vélem, akár bele is férhet a kapcsolatba, hogy bizonyos döntéseket a kutya hozzon meg. De ne felejtsük el, hogy ezt a döntési szabadságot a kutya akkor kapja meg, amikor ÉN ÚGY DÖNTÖK. Amikor pedig azt szeretném, hogy menjen le az ágyról/kanapéról/az ölemből, azt nem büntetésként kell megélnie, nem szabad kétségbeesnie: ugyanúgy szeretnie kell a saját helyén is aludni. Ha úgy éli meg, hogy ez egyfajta büntetés a gazdi részéről, akkor elképzelhető, hogy valahol félrecsúszott a kutyával való kommunikációnk, és érdemes a problémát máshol, mélyebben keresni. Akárcsak egy párkapcsolatban, egy-egy önmagában aprónak tűnő dolog mélyebb, a kapcsolat egész felépítését érintő problémát jelezhet. Ezért, ha nem vagyunk biztosak abban, hogy jó ötlet-e megengedni kedvencünknek az velünk való alvást, vizsgáljuk meg, hogy összességében mennyire kiegyensúlyozott a kapcsolatunk, mennyire tudjuk kézben tartani és magabiztosan kezelni a kutyánkat.

Összefoglalás:

  1. Ha a kutyánk az ágyunkban alszik velünk, az nem feltétlenül van káros hatással a tekintélyünkre, sőt, erősítheti is a kapcsolatunkat.
  2. Azonban, mindig tartsuk szem előtt, hogy EGYÉBKÉNT mennyire kiegyensúlyozott a kapcsolatunk, mennyire tudjuk kézben tartani az állatot az élet egyéb területein?
  3. Az ágyban alvás tekintetében adjunk szabad döntési jogot a kutyusunknak, azzal a kitétellel, hogy gazdaként bármikor felülírhatjuk ezt a szabadságot.

Save

Save

5 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here