Miért fontos a kutyafuttató?

0
691
views

A kutya életének igen fontos részét képezi a futtató. Legeslegelső sorban talán azért, mert a futtatóban a kutya szabadon létezik, azt csinál, amit akar, ez az ő játszótere. A futiban biztonságosan szabadon tudjuk engedni anélkül, hogy attól félnénk, hogy elszökik, tehát mi is biztonságban érezhetjük magunkat. Maximálisan tartsuk tiszteletben a kutya szabadságát, figyeljünk rá, hogy a futiban sohase kezdjük el oktatni, tanítani, ő ott kitombolhatja magát, természetesen bizonyos határokon belül.

Itt is szót kell fogadnia:

-be kell tudnunk hívni és lábnál kell maradnia, ha szükséges

-többi ember és kutya felé nem lehet agresszív, ez persze nem azt jelenti, hogy nem vicsoroghat, ugathat egy játék során

Az első oltások után, már kölyökkorban érdemes elkezdeni a futiba járást

-rá kell tudnunk szólni, hogy ha azt szeretnénk, hogy valamit fejezzen be (pl: gödörásás)

Azért is különösen fontos a kutyáknak a futtató, mert nekik az emberén kívül egymás társaságára is szükségük van. A kutyák viselkedése tanult és öröklött magatartásformák összessége, előbbi egy részét a kutya fajtársaitól tanulja meg.  Fiatal kutyák fejlődése szempontjából nagyon lényeges a többi kutyával való szocializáció, együttlét, társas viselkedés, amelynek egyik legjobb területe a futtató.

A kölyökkutya az idősebb kutyáktól látott minták alapján tanulja meg a játék határait, sajátítja el azokat a szabályokat, amelyek meghatározzák viselkedését, kapcsolatait. Sokszor megfigyelhetjük, hogyan „teszik helyre” idősebb kutyák a futtatóban a fiatalokat, ha az esetleg túl „messzire menne”.

A futtatóban a kutya megérzi a póráz nélküli szabadságot, megtanulja a szabad viselkedést, amely az egyik alapköve az utcán, pórázon való fegyelmezett sétának. Ne csodálkozzunk, ha a kutyusunk a futiban zajló pórázmentes játékot nélkülözve, az utcán a póráz ellenére eszét vesztve rohangál, és ki- kitör, ha meglát egy másik ebet – a szocializációs igénye nincs kielégítetve.

Kiválóan alkalmas a futtató a kutya lefárasztására is, tudnunk kell, hogy fizikai igénybevétel szempontjából össze sem lehet hasonlítani, ha mi dobáljuk a labdát kedvencünknek azzal, ha a kutyusunk más ebekkel játszik.

A futtatóba járás természetesen a gazdiknak is nagyon hasznos lehet, hiszen akarva-akaratlan kicseréljük tapasztalatainkat a kutyákról, megismerjük mások vélményeit, véleményét állatorvosokról, kutyakiképzőkről, kutyasulikról, tápokról és gyakorlatilag bármiről, ami a kutyákkal kapcsolatos. Sajnos sok tévhit és rossz szokás is terjed a futtatókban, ezért kezeljük fenntartással mások véleményét. A futtatóban hallott információkat ne vegyük készpénznek, a fontosabb kérdéseinket mindenképpen tegyük fel inkább állatorvosunknak, vagy kiképzőnknek.

Previous articleKutyát behozni tilos!
Next articleKutyavigyázás / kutyaszitting
Kutyakiképzéssel foglalkozom magánszemélyek részére Budapesten. Kimegyek házhoz, és a kutyát gazdájával együtt saját környezetében oktatjuk együtt. Többféle módszert alkalmazva, a kívánságaitokat, egyéni igényeiteket szem előtt tartva, személyreszabva történnek a foglalkozások. Bármilyen korú(!), méretű, fajtájú kutyát vállalok. Ha kérdéseid lennének bármilyen, kutyaneveléssel kapcsolatos témában, keress bizalommal emailben, Facebook-oldalamon vagy telefonon, és igyekszem válaszolni minél hamarabb! Email: panka@dogventure.hu tel.: 0620 994 9472
SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here