Kutyajátékok

0
1374
views

Ha játékot szeretnénk vásárolni kedvencünknek, ma már rengeteg lehetőség közül választhatunk, a színek, formák és anyagok szinte végtelen variációja elérhető. Vannak labdák, kötelek, plüss – és gumiállatok, gondolkodtató játékok jutalomfalattal, és a sort még hosszan folytathatnánk.  Sokféle kutyajáték van a piacon, de mindig döntsünk körültekintően: egy rosszul megválasztott játéknak akár súlyos egészségügyi következményei is lehetnek.

Minden kutya más féle játékot részesít előnyben: van, amelyik a kötélhúzást vagy a labdadobálást kedveli leginkább, van, aki kergetőzni vagy birkózni szeret. Ez fajtától is függhet: bizonyos fajták tanítás nélkülis rögtön visszahozzák az eldobott játékot (ún. apportos kutyák), van olyan is, amelyik csak utána megy, de nem hozza vissza. Ez sokszor azon is múlik, hogy eredetileg mire tenyésztették az adott fajtát, vagyis nem a kutya értelmi képességeit mutatja.

A játék tanulható

A játék fejleszthető is, meg lehet tanítani a kutyánkat új játékokkal játszani illetve arra, hogy visszahozza az eldobott tárgyat, amennyiben alapvetően ezt nem teszi meg. Menhelyi kutyák esetében például gyakran előfordul, hogy egyáltalán nem játszottak vele korábban, nem is ismeri, hogy mire való például egy labda, ebben az esetben  nekünk kell megtanítani rá. Ezt mindenképpen érdemes megtenni, hiszen a játék nagyon fontos tevékenység: nagy koncentrációt igényel a kutya részéről, fejleszti a koncentrációs képességét, új dolgokat tanul, mozog és nem utolsósorban élvezi magát a tevékenységet, felszabadultan viselkedhet közben.

A játék tanulásában segítségünkre lehet egy másik kutya is, akár egymást is meg tudják tanítani arra, hogy hogyan kell játszani.

Mi magunk is vállalhatjuk a „másik kutya” szerepét, vagyis játszhatunk eszközök nélkül: ilyen a fogócskázás, bújócskázás vagy akár egy jutalomfalat elrejtése, amit a kutyusnak meg kell keresnie. (Rejthetünk el egy kedvelt játékot is.)

Úgy vettem észre, hogy főleg a fiúk kedvelik a „birkózós”, vadulós játékokat, a kutyák ezt nagyon szeretik. Tapasztalatom szerint a nők kevésbé élvezik az ilyen tevékenységeket, inkább a játékszereket preferálják.

Kutyajátékok

Az üzletekben kapható termékek esetén nagyon fontos a játék minősége. Vegyük figyelembe, hogy milyen anyagból van, mennyi idő alatt megy szét, mi történik, ha lenyeli a kutya? Vannak ugyanis olyan típusú műanyagok, amiket ha lenyel a kutya, megdagadnak a gyomrában, és akár végzetesek is lehetnek. Javaslatunk tehát: ha elmegyünk otthonról, ne hagyjunk elől játékot! Ha például hazaérkezésünkkor nincs meg az adott játék, bajban lehetünk: vajon a kutyus csak elrejtette valahova, vagy megette?

A plüssállatok esetén ez különösen veszélyes, hiszen nem tudjuk, hogy miből készült a bélése, mi van benne, mennyi anyag, stb.

A rongyok, rossz pólók, törülközők esetében is figyeljünk a kutyusra, ugyanis a hosszú, vékony rongydarabokat le tudja nyelni úgy, hogy az egyik vége már a gyomrában, míg a másik még a szájában van, ami fulladáshoz vezethet, így ezeket se hagyjuk elől semmiképpen.

Persze nem minden kutya szereti megenni a játékait, vannak, akik csak szétrágják darabokra, amennyiben erre elég időt és lehetőséget hagyunk nekik. A teniszlabdák belsejébe például homok kerülhet, ami benne is marad, ez viszont hosszas rágcsálás esetén koptatja a fogzománcot.

Azért is jó nem elöl hagyni a játékokat, mert így ha előveszünk valamit, kutyánk már előre örülni fog a közös játéknak és mókának.

Alapvetően a játékok kapcsán fontos szabály, hogy bármikor be tudjunk nyúlni a kutyánk szájába és kivenni a nemkívánatos tárgyat (ez persze földről felszedett ételek esetén is nagyon hasznos). Természetesen ez is tanítható.

Ma már vannak olyan, speciálisan egyedüli tevékenységre fejlesztett játékok, amelyekből valamilyen ügyességi vagy gondolkodós feladat révén tudja kinyerni a kutya az előre behelyezett jutalomfalatot. Ezeket akár elöl is hagyhatjuk, amíg nem vagyunk otthon, ha biztosak vagyunk benne, hogy az eszköz jó minőségű  és nem lehet szétszedni. A kutyust ez leköti, nem unatkozik, elfárad benne, ami hasznos lehet pl. szeparációs stresszes kutyák esetén.

MORE FOR DOGS IQ játék Dog Brick L2 40x28cm

Egy fárasztó, játékkal teli nap után biztosítsuk kutyánknak a nyugodt és zavartalan pihenést. (A kutyával alvásról itt írtunk bővebben.)

Összefoglalás

Játsszunk minél többet a kutyával, akár játékkal, akár anélkül: birkózás, futkározás, dögönyözés stb. A játék fejleszti a kutya koncentrációját, tanul és mozog közben, illetve erősíti a kapcsolatunkat is.

Ha elmegyünk otthonról, ne hagyjunk elől játékot, mert veszélyes lehet, ha kutya lenyeli vagy hosszasan rágcsálja!

A játék, mint olyan illetve az új fajta játékok taníthatók a kutyának még akkor is, ha előzőleg nem ismerte, vagy fajtájából adódóan nem jellemző rá.

 

Ha további kérdéseid lennének a témában vagy bármilyen, kutyaneveléssel kapcsolatos dologban, keress bizalommal emailben (panka@dogventure.hu) vagy a Facebook-oldalamon, és igyekszem válaszolni minél hamarabb!  https://www.facebook.com/ocztospankakutyakikepzo

Previous articleStrandolás kutyával 2. – Velence, Drótszamár kemping
Next articleKutyás túra a Schneebergen
Kutyakiképzéssel foglalkozom magánszemélyek részére Budapesten. Kimegyek házhoz, és a kutyát gazdájával együtt saját környezetében oktatjuk együtt. Többféle módszert alkalmazva, a kívánságaitokat, egyéni igényeiteket szem előtt tartva, személyreszabva történnek a foglalkozások. Bármilyen korú(!), méretű, fajtájú kutyát vállalok. Ha kérdéseid lennének bármilyen, kutyaneveléssel kapcsolatos témában, keress bizalommal emailben, Facebook-oldalamon vagy telefonon, és igyekszem válaszolni minél hamarabb! Email: panka@dogventure.hu tel.: 0620 994 9472
SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here